Головна » 2015 » October » 22 » Відбулася ХХІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)
14:25
Відбулася ХХІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)
Відбулася ХХІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» (ФОТО, ВІДЕО)

   Волинський краєзнавчий музей на базі свого відділу – Музею волинської ікони, 21-22 жовтня 2015 року провів ХХІІ міжнародну наукову конференцію «Волинська ікона: дослідження та реставрація». Вітчизняні та зарубіжні вчені, музейні працівники та реставратори, починаючи з 1994 року, щорічно збираються у Луцьку, щоб поділитися своїми науковими здобутками у вивченні і реставрації пам’яток сакрального мистецтва Волині. Основним завданням конференції є узагальнення досвіду провідних науково-дослідницьких профільних організацій, музейних та освітніх установ з вирішення питань збереження, дослідження та реставрації волинського іконопису, привернення уваги науковців і громадськості до цього унікального явища в історії української мистецької спадщини.

   У ХХІІ міжнародній науковій конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація» взяли участь 39 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Росії, Білорусії та Польщі. Серед учасників конференції – науковці з Інституту українознавства імені І. Крип’якевича та Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України, Інституту Центрально-Східної Європи у Любліні (Польща), Харківської державної академії дизайну та мистецтв, Донецького обласного художнього музею, Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, Калузького обласного художнього музею (Росія), Національного художнього музею Республіки Білорусь, Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури (Київ), Національного науково-дослідного реставраційного центру України та його Львівської філії та інші. Доповіді та повідомлення учасників конференції опубліковані у науковому збірнику Волинська ікона: дослідження та реставрація. Науковий збірник. Випуск 22. Матеріали ХХІІ міжнародної наукової конференції, м. Луцьк, 21 – 22 жовтня 2015 року. Упоряд. Т. Єлісєєва, Є. Ковальчук. – Луцьк, 2015. Видання ілюстроване кольоровими світлинами, більшість яких публікується вперше.

   У перший день конференції у Волинському краєзнавчому музеї відбулося пленарне засідання та відкриття виставки «Владика Андрей», яка присвячена 150-річчю від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. На виставці представлені унікальні пам’ятки – меморіальні речі митрополита, твори сакрального мистецтва зі збірки «Студіон» Музею сакрального мистецтва ім. о. Антона Петрушевича Львівської архієпархії УГКЦ. У відкритті виставки взяв участь директор музею, доктор богослов’я єрм. Севастіян Дмитрух.

   Учасникам конференції було представлене видання із серії про видатних музейників України «Щербаківські Вадим і Данило. Українське мистецтво: в двох томах». – Харків: видавець Савчук О., 2015 р.

   У другий день конференція продовжила роботу у Музеї волинської ікони. Її учасники ознайомилися з пам’ятками волинського іконопису, що були відреставровані у 2014-2015 роках реставраторами Національного науково-дослідного реставраційного центру України та його Львівської філії, Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

   Під час роботи конференції відбулася презентація 2 частини каталогу «Волинська ікона XVII – XVIII ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею». Автори-упорядники провідні наукові співробітники Музею волинської ікони А. Вигоднік, С. Василевська.

Фото В.Шуліки

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 878 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/11
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]