Головна » 2016 » October » 8 » Видано путівник по Камінь-Каширському краєзнавчому музею
19:52
Видано путівник по Камінь-Каширському краєзнавчому музею
Видано путівник по Камінь-Каширському краєзнавчому музею

Днями в Камінь-Каширський районний музей завітали колеги, друзі, учнівська молодь, щоб ознайомитись із новим музейним виданням і поспілкуватись про музейне життя. На цей раз музейники презентували довідкове видання «Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей. Путівник», яке знайомить з експозицією музею та найцікавішими пам’ятками фондової збірки.

Путівник виданий в ПрАТ «Волинська обласна друкарня» за фінансового сприяння відділу культури райдержадміністрації. Автор видання – директор музею Наталія Пась, науковий редактор – заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук. Текст видання написаний українською й англійською мовою; переклад з української зробила вчителька англійської мови ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназії № 2 м. Каменя-Каширського Інна Нестерук.

Путівник ілюстрований фотознімками найцінніших музейних пам’яток, серед яких – меморіальний посуд із запруддівської садиби Тесленків-Приходьків – Косачів, унікальні зразки жіночих сорочок і рушників кінця ХІХ - початку ХХ століть, фрагменти вівтаря І пол. ХVІІ ст., рідкісні книги, зуби мамонта, орієнтовний вік яких – 10-12 тис. років тому тощо.

На презентації звучали слова вдячності дарувальникам і друзям музею, котрі долучаються до комплектування музейної збірки. Якою б дорогою не була родинна реліквія, – в музейній експозиції вона «розкривається» на повну потугу й стає надбанням усієї громади, а це – почесно для родини дарувальника. Про це йшла мова у виступі директора будинку дитячої і юнацької творчості Людмили Соловей.

Ряд артефактів передав на зберігання до музею настоятель камінь-каширської церкви Різдва Пресвятої Богородиці отець Юрій Михайлов. Він втішений тим, що пам’ятки знаходяться у хорошому стані, а це, зокрема –  фрагмент вівтаря І пол. ХVІІ ст., рукопис І пол. ХІХ ст. тощо.

Начальник відділу культури райдержадміністрації Євгенія Сидорчук звернула увагу на важливість видавничої справи у форматі музейної діяльності, позаяк вона привертає увагу громадськості до музейного життя й історії регіону.

У виступі керуючого справами районної ради Валерія Хитрика прозвучали обнадійливі слова щодо подальших планів ремонтних робіт приміщення колишнього домініканського костелу, придбаного районною радою для облаштування в ньому краєзнавчого музею.

Враженнями від музейної зустрічі із земляками сердечно поділилась нині жителька США Валентина Ліщук, котра приїхала з сином провідати своїх рідних і радо прийняла запрошення на презентацію видання. Звертаючись до молоді, вона наголосила, наскільки важливо скрізь і завжди залишатись патріотом своєї землі й про те, що тепер українські друзі в американському Сіетлі дізнаються про історію її рідного міста і музею із нового путівника.

Наталія Пась,
м. Камінь-Каширський

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 979 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]