Головна » 2014 » November » 16 » Вечір з нагоди 130-річчя Станіслава Липинського.
21:40
Вечір з нагоди 130-річчя Станіслава Липинського.
Вечір з нагоди 130-річчя Станіслава Липинського.

   Уже доброю традицією у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського стало відзначення пам'ятних дат, пов'язаних з іменами видатних вихідців з нашого села. Науково-практична конференція, вечір пам'яті, круглий стіл, усний журнал, лекція, тематична екскурсія збирають затурчан у стінах нашого музею. Два роки тому музейники разом з осередком Просвіти “Джерело” організували вечір “Неопалима купина Галшки Гулевичівни” з нагоди 435-ої річниці від дня народження відомої просвітительки, а дещо пізніше – урочистості до 130-річчя В'ячеслава Липинського. Цьогоріч 9 листопада минуло 130 років з дня народження його молодшого брата – Станіслава Казимировича Липинського.

   Тривалий час, коли ім'я видатного історика і державника стало вже широко відоме не лише в колах науковців, а й серед громадськості, про талановитого агронома-селекціонера, доктора філософії, відомого громадського діяча Станіслава Липинського ми майже нічого не знали. Та уже з середини 1990-х років почався інтенсивний збір матеріалів про маєток Липинських і особливо про постать його останнього власника — вченого-реформатора, який зумів вивести своє господарство на рівень 50-ти найкращих на теренах тодішньої Польської держави. За успіхи в господарюванні Станіслав Липинський був удостоєний золотої медалі (1928 р.), а також найвищої нагороди Польщі – Золотого Хреста Заслуги (1932 р.).

   Крім того, що Станіслав Казимирович був умілим організатором виробництва у своєму маєтку, він обирався віце-президентом регіональної земельної спілки, був учасником і куратором сільськогосподарських виставок у Луцьку і Володимирі-Волинському, спонсорував відбудову костелу в селі Затурці, допомагав селянам піднімати з руїн поруйновані війною господарства.

   Велику увагу Липинський С.К. приділяв вихованню своїх синів і доньки, їх якісному навчанню та гармонійному розвитку. Не випадково всі діти Станіслава і Марії Липинських стали відомими людьми в тих галузях виробництва і науки Польщі, де вони трудились.

   Про все це йшлось у виступах на вечорі, присвяченому ювілейній даті Станіслава Липинського. До музею прибули учні Зубильненської ЗОШ І-ІІ ст. та Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. імені В.К.Липинського. Старшокласники зацікавлено слухали розповідь завідувача музею Віталія Кушніра про життєвий шлях і наукову діяльність видатного земляка, ґрунтовне краєзнавче дослідження про розвиток господарства Липинських у міжвоєнний період, з яким виступила учениця 10 класу Дарина Дубчук, спогади про родину Липинських їх сучасників-односельців, якими поділилась учитель Затурцівської школи Євгенія Марченко.

   Потім учасники заходу ознайомилися з виставкою “Станіслав Липинський — видатний селекціонер”, цікаву екскурсію якою провела молодший науковий співробітник музею Віра Чопко. На виставці експонуються оригінали окремих документів з архіву Станіслава Липинського, фотоматеріали та особисті речі вченого.

   На пам'ять про цю урочистість школярі сфотографувались біля меморіального куточка Станіслава Липинського.

Наталя Гатальська,

провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 916 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]