Головна » 2016 » June » 7 » Вечір пам’яті Бориса Ревенка
12:52
Вечір пам’яті Бориса Ревенка
Вечір пам’яті Бориса Ревенка

   Ось уже рік як ми живемо і працюємо без Бориса Павловича Ревенка. Але наша творчість та щоденні будні раз-ураз торкаються його світлого образу і його конкретних важливих справ. Творча спадщина цього титана Волинського та Українського кінематографу ще й досі не вивчена і не оцінена достойно. Ми користуємось його безцінним архівом, знаходимо унікальні історичні кадри, що наживо ілюструють події та людей нашого краю.

   З приїздом у Луцьк Бориса Ревенка тут відразу закипіла робота зі створення кінофільмів. "Кінофабрика" знайшла прописку в підвалі будинку у центрі міста. У 1973 році кіностудії присвоєно звання «народна». Студія входить до складу Волинського обласного науково-методичного центру культури. У 1999 році Б. Ревенко очолив волинський осередок Національної спілки кінематографістів України.

   Протягом двох останніх десятиліть митець захоплювався колекціонуванням фотокінотехніки. У 2001 році на громадських засадах створив Музей історії кінематографії та фотомистецтва Волині. Сьогодні колекція музею нараховує біля п’яти тисяч експонатів.

   Уже рік як немає Бориса Ревенка. Але залишився його «золотий фонд», яким користуються вдячні продовжувачі його справи. В його архіві – незліченна кількість відеоматеріалів про Волинь, видатних людей, історичні події.

   2 червня ц.р. у Луцьку відбувся вечір пам’яті заслуженого працівника культури України, засновника і багатолітнього незмінного керівника народної аматорської кіностудії «Волинь», засновника , лауреата багатьох творчих Міжнародних і Всеукраїнських конкурсів Бориса Павловича Ревенка. Його самовіддане служіння громаді Волині має мало аналогів, а робота очолюваної ним самодіяльної кіностудії тривалий час була взірцем наслідування не лише в Україні, а й у колишньому СРСР. Тут були створені сотні фільмів, які виховували волинян патріотами, готували грунт для утвердження Україною державного суверенітету. 

   У скорботному заході взяли участь заслужена артистка України Галина Кажан, заслужений працівник культури України Євген Гіщинський, заслужений журналіст України Валерій Мельник, колишній міський голова Луцька Богдан Шиба, письменник Іван Головня, голова Волинського осередку Гільдії кінорежисерів, журналіст Віталій Клімчук, дружина і близькі режисера, представники творчої інтелігенції, кінофотолюбителі – всього 36 осіб.

   Присутні говорили про те, що Борис Ревенко вніс величезний вклад у розвиток кінофотомистецтва на Волині і в Україні; з очолюваної ним кіностудії фактично виросло Волинське телебачення; тут, зокрема, отримали путівку у професію заслужений артист України, лауреат Державної премії імені Олександра Довженка, режисер Олесь Санін, робота якого номінувалася на «Оскара», заслужений діяч мистецтв України, володар «Срібного ведмедя» Берлінського кінофестивалю за видатний вклад у розвиток кіномистецтва оператор Сергій Михальчук; Василь Іванюк, кінооператор концерну "Ленфільм" прийшов час аби увіковічити пам’ять про цього літописця історії Луцька та Волині.

   Були внесені пропозиції звернутися до місцевої влади:

- назвати сквер у дворі будинку на проспекті Волі, 3 іменем режисера;

- встановити тут його паркову скульптуру (за аналогом із скульптурою Костя Шишка);

- встановити на будинку на проспекті Волі, 3 меморіальний знак, який нагадував би про те, що у цьому будинку працював цей непересічний творець.

   Вечір пам’яті відбувся у щирих добрих спогадах про справжньго митця і велику достойну людину.

Джерело: ОНМЦК

Категорія: Музей історії кінематографії та фотомистецтва Волині | Переглядів: 1224 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]