Головна » 2019 » February » 16 » В обласному музеї Зима вже зустрілася з Весною
13:59
В обласному музеї Зима вже зустрілася з Весною
В обласному музеї Зима вже зустрілася з Весною

14 лютого у відділі природи Волинського краєзнавчого музею відбулося еколого-етнографічне свято «Проводи Зими на Стрітення» із циклу «Чарівні пори року».

Учасники заходу – вихованці старшої групи ДНЗ № 25 «Малятко» міста Луцька разом із казковими героями Зимою і Весною здійснили цікаву подорож по залах відділу природи, познайомились із життям рослинного і тваринного світу взимку.

Театралізована екскурсія розповіла маленьким відвідувачам музею про чудодійну стрітенську свічку (громницю) і цілющу воду, які освячують у храмах у цей день, народну версію цього свята – зустріч Зими з Весною й «змагання» між ними, про народні повір’я, старовинні розваги і гуляння останнього тижня перед Великим постом − Масляної. Герої дійства провели із дітьми віршовану вікторину «Чи знаєш ти зиму?», розповіли казку «Навіщо зимою сніг?». На завершення свята вихованці садочка долучилися до старовинного обряду проводів Зими. В давнину для цього виготовляли солом’яне опудало, вбране у старий одяг – «мару» (вона символізувала зиму) і співали їй пісеньку:

                          Ой, Зима наша біла,
                          Вже ти нам надоїла.
                          Поїла хліб, солому,
                          Іди з Богом додому.

Інтерактивне музейне дійство перенесло маленьких відвідувачів музею у казковий світ волинської природи та давніх українських календарних звичаїв і обрядів.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 493 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]