Головна » 2015 » October » 28 » В обласному музеї відзначили річницю вигнання нацистських окупантів з України
11:35
В обласному музеї відзначили річницю вигнання нацистських окупантів з України
В обласному музеї відзначили річницю вигнання нацистських окупантів з України

   27 жовтня 2015 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулась історична година, присвячена 71-ій річниці вигнання нацистських окупантів з України.

   На заході було розгорнуто фотодокументальну виставку з нагоди цієї дати, на якій представлені фото волинських ветеранів, графіка українських художників на військову тематику, книги пам’яті про Другу світову війну.

   Присутні на заході студенти Волинського технікуму Національного університету харчових технологій зустрілися з ветераном Другої світової війни Ігорем Івановичем Місенком, котрий розповів як він воював на Українському фронті, про перебіг фронтових операцій в Україні та Європі.

 

   В кінці заходу, студентам була проведена екскурсія «Волинь у роки Другої світової війни» в експозиції відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею.

   На території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму. Вигнання окупантів почалося під час Сталінградської битви у листопаді 1942 – лютому 1943 років, ця битва поклала початок перелому у війні на користь військ СРСР. Перші населені пункти, які були очищені від нацистських військ були у Східному Донбасі в грудні 1942 року. Остаточне вигнання нацистських військ почалося в ході Курської битви 5 липня – 23 серпня 1943 років.

   Після вигнання нацистських військ з Харкова у 1943 році, розгортається одна з найтрагічніших для України сторінок історії – битва за Дніпро у вересні – жовтні 1943 року, тоді нацисти відчайдушно намагалися створити лінію стратегічної оборони «Східний вал». Ціною величезних людських втрат 6 листопада 1943 року Київ було очищено від ворожої окупації.

   На 1944 рік у підрозділах чотирьох Українських фронтів налічувалось понад 2,3 млн. осіб, було проведено ряд важливих наступальних операцій по остаточному вигнанню нацистських військ з території України.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 702 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]