Головна » 2014 » October » 8 » В обласному музеї презентують виставку „Слово в боротьбі за волю”.
16:48
В обласному музеї презентують виставку „Слово в боротьбі за волю”.
В обласному музеї презентують виставку „Слово в боротьбі за волю”.

   9 жовтня 2014 року об 11.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Слово в боротьбі за волю» (інформаційно-пропагандивна діяльність ОУН–УПА).

   Виставка створена на матеріалах музею. В основі її – оригінальні документи, фотографії та речі українських повстанців 1940-х – 1950-х років. Зокрема, різноманітна агітаційна продукція підпільних упівських друкарень: листівки, прокламації, самвидавні газети та журнали. Крізь їх призму можна простежити, наскільки широкою був антинациський та антирадянський інформаційно-пропагандивний фронт боротьби УПА. Адже українські повстанці апелювали до різних соціальних верств населення України, представників інших поневолених гітлерівським та сталінським режимами народів Східної Європи й Азії, воїнів Червоної Армії.

   Окремо представлено документи, які висвітлюють державотворчу діяльність повстанських урядів: загальнонаціональної Української Головної Визвольної Ради та Народно-Визвольної Революційної Організації, яка була суто волинським феноменом. Також відвідувачі зможуть ознайомитися з реконструкцією кімнати повстанського схрону, де відтворений побут вояків УПА.

   Окрасою виставки є колекція художніх робіт видатного волинського графіка, українського патріота і вояка УПА Ніла Хасевича. Саме він очолював політико-пропагандистську ланку УПА-«Північ», був членом Української Головної Визвольної Ради. Величезна кількість повстанських листівок на Волині, дизайн грошових знаків «бофонів» та бойових нагород УПА створені особисто ним, або його учнями.

   На відкриття виставки запрошені ветерани Волинського Братства ОУН–УПА ім. Клима Савура, а також учні Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. Представлять музейні матеріали завідувач відділу новітньої історії Валентина Машлай та старший науковий співробітник Сергій Лис.

   Виставка «Слово в боротьбі за волю» (інформаційно-пропагандивна діяльність ОУН–УПА) буде працювати з 9 жовтня в дні роботи музею з 9.00 до 17. 00 год. до кінця року.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 790 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]