Головна » 2015 » October » 7 » Українська армія – захисник свого народу!
15:04
Українська армія – захисник свого народу!
Українська армія – захисник свого народу!

   13 жовтня о 12.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться презентація виставки «Українська армія – захисник свого народу!» (з історії військових формацій УНР, ОУН – УПА і Збройних сил України в АТО), приуроченої до Дня захисника України. Створена вона на основі матеріалів з фондів Волинського краєзнавчого музею.

   На виставці відвідувачі зможуть простежити нелегку, але звитяжну боротьбу впродовж останнього сторіччя українських військових за незалежність України та відстоювання її територіальної цілісності. Зокрема, тут представлена зброя і боєприпаси часів Української революції (1917 – 1921 рр.), Другої світової війни (1939 – 1945 рр.), а також ті, які використовуються нині ЗС України в АТО (2014 – 2015 рр.). А саме – кавалерійська шабля, штики, гвинтівки «Маузер» та «Манліхер», пістолети «Сміт & Вессон», «Наган», «Штейр», «Ортікс», «Вальтер», ручна граната Ф–1, кулемет «Максим», міномет часів Другої світової війни, снаряд від танку «Т–64»…

   Подана на виставці і символіка Української армії, починаючи від Українських січових стрільців. Військові прапори Української держави гетьманату П. Скоропадського та УНР, бойовий автентичний прапор УПА 1942 року, прапори України і Волинської області, які побували в АТО. А ще – нашивки різного роду військ України, військові однострої синьожупанника Армії УНР, воїна УПА та українського солдата ЗС України. Представлені на виставці і трофейні речі, зокрема, форма російського терориста з т.зв. ДНР – ЛНР.

   Крізь призму фотографій, документів, воєнних карт простежується історичний вклад Волині у розвиток Української армії. Так, у роки Української революції поблизу Ковеля і Володимира-Волинського були сформовані Синьожупанні і Сірожупанні дивізії Армії УНР. У волинських лісах у 1939 році воювало Поліське лозове козацтво. І, звичайно, саме на Волині постала у 1942 році Українська повстанська армія. Багато волинян служать нині в АТО, на Волині було сформовано і дві добровольці формації: 1-й БТрО «Волинь» (нині – 99-й окремий мотопіхотний батальйон) і рота особливого призначення «Світязь».

   Світлини воїнів Армії УНР, ПЛК, ОУН – УПА, ЗС України в АТО, унікальні оригінали програмних документів, агітаційних листівок та грипсів українських повстанців, моторошний уламок снаряду, яким було поранено бійця АТО – усе це поціновувачі історії України і Волині зможуть побачити на виставці «Українська армія – захисник свого народу!»

   Безумовно, в нинішній ситуації «гібридної» війни путінської Росії проти України, кожен громадянин нашої держави повинен в той чи інший спосіб підтримувати ЗС України. Тому окрім висвітлення історії Української армії у новітню добу, метою виставки також є вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві.

   Виставка «Українська армія – захисник свого народу!» працює у дні роботи музею з 9.00 до 17.00 год. Тел. для довідок – (0332) 24-75-82, офіційний сайт – www.volyn-kray-mus.at.ua.

Сергій Лис,

старший науковий співробітник відділу новітньої історії

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 835 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]