Головна » 2021 » August » 17 » У Волинський держархів обласний музей передав особисті документи дисидента Миколи Коца
12:47
У Волинський держархів обласний музей передав особисті документи дисидента Миколи Коца
У Волинський держархів обласний музей передав особисті документи дисидента Миколи Коца

Волинський краєзнавчий музей передав на зберігання у Державний архів Волинської області особисті документи дисидента та політв’язня Миколи Коца, відповідно до його усного заповіту. Про це з посиланням на сторінку архіву в Facebook повідомляє Район.Історія.

Микола Коц

«Після проведення науково-технічної експертизи цінності, документи сформовані у 80 справ, в яких налічується 2098 документів», – йдеться у дописі.

Фонд вміщує автобіографію, особисті документи, документи про засудження батька Юрія Коца та брата Івана Коца, листи до батька за 1960-1966 роки, спогади Миколи Коца про арешт, засудження та перебування в «Тернопільському підземеллі» протягом 1967-1968 років, у концтаборах Мордовії та Уралу протягом 1968-1979 років, статті та щоденники, замітки з подорожей.

Серед документів фонду – участь Миколи Коца у виборах до Верховної Ради України 1994 року, в комісії Редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією Волинська область». Міститься й короткий огляд публіцистично-документальної повісті «Волинь в лещатах смерті» (Микола Коц та Леонід Осауленко) та відгуки про неї.

Особливу цінність становлять документи які зібрав Микола Коц про Голодомор 1921-1922, 1932-1933 років, для написання книги про куркулів, про Другу Світову війну, про історію єврейського народу, про опозиційний рух на Волині.

Довідково:
Микола Коц (1930-2017) – український дисидент, політв'язень та публіцист. Він народився 4 грудня 1930 року в селянській українській сім’ї в селі Гуща Любомльського повіту. В 1940-х роках його родину репресували. Після здобуття вищої освіти Микола Коц вчителював на Тернопільщині. У 1960-х роках став дисидентом, розповсюджував публікації про злочини радянського тоталітаризму. За це у 1968 році його засудили до семи років радянських концтаборів і п'яти років виселення. Миколу Коца відправили у концтабори Мордовії.
Він був засновником та головою Української Гельсінської Спілки на Волині (1988 р.), співзасновником Всеукраїнського Товариства політичних в’язнів і репресованих (1989 р.). Микола Коц також був членом редколегії по написанню тому «Волинська область. Реабілітовані історією». Помер у Луцьку 26 січня 2017 року.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 241 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]