Головна » 2018 » October » 29 » У Торчині відбулася зустріч з «нескореним» Сергієм Торчинським
17:06
У Торчині відбулася зустріч з «нескореним» Сергієм Торчинським
У Торчині відбулася зустріч з «нескореним» Сергієм Торчинським

Нещодавно у Торчинському історичному музеї імені Г.О.Гуртового проходила хвилююча і цікава зустріч з уродженцем села Баківці Луцького району, учасником бойових дій на теренах українського Донбасу, а також спортсменом і першим призером України на «Іграх нескорених» у Торонто (2017 р.) Сергієм Торчинським.

У 2014 р. Сергій потрапив у першу хвилю мобілізації і вже з травня перебував у лавах вояків, які обороняли східні рубежі нашої держави від російської агресії. Під час зустрічі він згадував, що довелося побувати на різних неспокійних точках Донбасу – поблизу колишнього Красноармійська, Волновахи. Розповідав, що був свідком ворожих обстрілів з території РФ. Це уже тоді давало однозначну відповідь про причетність Кремля до організації заворушень на теренах України. Найгарячішими були бої за курган Савур-Могилу. «Її доводилося штурмувати кілька разів, – ділився спогадами Сергій, – до того ж це за умов, коли ми стояли біля пануючої висоти, зайнятої противником. Ворожі обстріли ставали настільки регулярними, що можна було звіряти за ними годинник. У такі хвилини рятували бліндажі та окопи, однак вони не могли дати повного захисту». 16 серпня під час одного з обстрілів військовослужбовець отримав осколкове поранення в шию. «Це було у момент артилерійського обстрілу, а я якраз збіг в окоп і присів на сходинках. І тут неподалік розірвався снаряд. Коли осів пил, то один з побратимів побачив на моєму бронежилеті кров. Тоді я зрозумів, що поранений» – згадував військовослужбовець.

Після цього були місяці реабілітації. В Україні не наважувалися братися за операцію, бо осколки потрапили за кілька міліметрів від життєво важливих артерій. За допомогою волонтерів вдалося пройти курс лікування в Польщі. На той час чоловік працював у патрульній поліції Луцька, був одним із найкращих патрульних в обласному центрі.

Методом адаптації до мирного життя стало заняття спортом. У січні-серпні 2017 року проходив підготовку до участі у всесвітніх «Іграх Нескорених», які тоді відбувалися у Канаді. «До цього спортом не займався, але цікаво стало спробувати для себе щось нове» - зізнавався Сергій. Наполегливі тренування дали чудовий результат. І він став третім у штовханні ядра, завоювавши для України першу медаль на цих іграх. Звертаючись до молоді, чоловік радив ніколи не боятися вирішального кроку на зустріч новим справам, враженням та емоціям. Учасникам заходу особливо цікавою стала можливість доторкнутися до медалі, яку спортсмен привіз із собою.

На заході побували та відчули хвилюючу атмосферу зустрічі учні та вчителі 10-11 класів загальноосвітньої школи селища, викладачі та студенти професійно-технічного ліцею, представники місцевого осередку громадської організації «Союз українок», мешканці Торчина і довколишніх сіл.

Варто зазначити, що на зустріч Сергій приїхав не з порожніми руками. Він подарував музеєві своєрідний талісман – власну майку, у якій виступав на спортивних змаганнях у Торонто.

А у відповідь організатори та учасники заходу подарували захиснику і спортсмену музейні видання, картину, авторства співробітниці Торчинського музею Ніни Фесенко, квіти від студентів ліцею, а ще – висловлювали безмежну вдячність за нескореність, мужність і патріотизм.

Олександр Мельник,
директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 519 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]