Головна » 2013 » September » 5 » У музеї відбувся вечір-портрет поетеси Євгенії Лещук (ВІДЕО).
17:22
У музеї відбувся вечір-портрет поетеси Євгенії Лещук (ВІДЕО).
У музеї відбувся вечір-портрет поетеси Євгенії Лещук (ВІДЕО).  
5 вересня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір-портрет Євгенії Лещук «Волинь у душі, як пісня» (до 85-річчя від дня народження) з циклу «Відомі жінки Волині».



Євгенія Степанівна Лещук народилась 7 вересня 1928 року в сім’ї селян у селі Квасові Горохівського району на Волині. За професією «лікар душі» – кандидат медичних наук (дисертація з екології має міжнародне значення). Вірші складала з дитинства, хоч раніше не публікувалася. На сьогодні вона – автор 19 книг поезії. Як самодіяльний композитор видала книгу пісень. Найважливіші книги – фотопоезіоальбом «Берестечко. Свята дорога» (1995), фотопоезіоальбом «Вічність Івана Богуна» (2004), трилогія «Мій Храм» (2006), які отримали високе схвалення громадськості та рецензентів. Поетеса удостоєна премії ім. Василя Стуса. На твори Євгенії Лещук, за її сценаріями, Львівською телестудією створено 4 телефільми.
Євгенія Степанівна відома як активна громадська діячка – сприяла відкриттю музею Лесі Українки в Ялті, хати-музею Лесі Українки в Сан-Ремо (Італія). Вона першою порушила питання про увічнення пам’яті Національного героя України Івана Богуна і як голова фонду «Богун» багато зробила в цьому плані. Євгенія Лещук особливо вражає своєю цілеспрямованістю, титанічною працею, силою Духу, відданістю Україні, а також доброчинністю, жертовністю (для дітей-сиріт України), постійними пожертвами своїх книг із усіх 19 видань. З 1993 року член Національної спілки письменників України і відома у світі як співачка козацької слави, Національних героїв України – воїнів УПА. За подвижницьку діяльність була нагороджена грамотою Головної булави Всеукраїнського братства ОУН-УПА. Своєю творчістю Є. Лещук закликає усіх до християнської моралі, високого патріотизму, дружби між народами світу. У 2001 році їй присуджена премія Миру. Особливо високо оцінена її поезія в Італії. Євгенію Степанівну визнано лауреатом декількох міжнародних премій – нагороджена Срібною трояндою, яка знаменує символ Академії, що діє під егідою ООН (в царині поезії).



В експозиційному залі представлено виставку «Волинь у душі, як пісня» за матеріалами Є.Лещук, які зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею: фото, листи, календар «Іван Богун» (до 345-річчя пам’яті легендарного Героя України, календарики з портретами Івана Богуна, фотоальбом «Вічність Івана Богуна», грамоти, дипломи, книги з дарчими написами «Волинському краєзнавчому музею». Відділ краєзнавчої роботи Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки підготував книжкову виставку її творів та публікацій про поетесу.



З матеріалами виставки присутніх студентів Волинського технікуму національного університету харчових технологій, познайомила провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Лариса Гриб.



     На вечорі також виступила директор обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, яка поділилася спогадами про зустріч з Євгенією Лещук.





На вечорі прозвучали вірші та пісні Євгенії Степанівни. Відвідувачі поринули у незабутню феєрію волинської поезії.


 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1144 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]