Головна » 2014 » October » 13 » У Музеї Луцького братства кличуть до перемоги.
10:53
У Музеї Луцького братства кличуть до перемоги.
У Музеї Луцького братства кличуть до перемоги.

   У відділі Волинського краєзнавчого музею, в Музеї історії Луцького братства, в рамках проекту «Музей – громаді», пройдуть осінні народні читання під назвою «КЛИЧЕМ ПОЛКИ ПОБІЖДАЮТЬ, ЗВОНЯЧИ В СЛАВУ ПРАДІДОВУ».

   15 жовтня, на другий день після свята Покрову Пресвятої Богородиці, в Музеї історії Луцького братства відбудуться народні читання про генетичний зв’язок сучасних захисників України зі своїми далекими попередниками, які військову честь здобували на полях численних битв. В назву читань покладено цитату з літературної пам’ятки доби Київської Русі – «Слово о полку Ігоревім», твору, який красномовно промовляє про принципи єдності старої Руської держави, а настрій і географія якого (події 1185 року відбуваються у донецьких степах) дивовижно суголосні з реальними подіями українського сьогодення. Як ніколи актуально звучать слова автора «Слова...» про спадкоємність обов’язку захищати свою Вітчизну, співвимірно до «прадідової слави».

   Волинь, питомо українська земля, зберігає пам’ять як про відомих патріотів історичного минулого, так і про безіменні приклади військової вправності старіших епох. Оскільки в основі музейного проекту лежить культурно-просвітницька співпраця музейників з дорослими, то для наших гостей щораз готуємо не лише аргументовану розповідь, але й виставку з відповідних артефактів. Цього разу покажемо експозицію найцікавіших музейних зразків зброї з каменю і металу під назвою «Археологія зброї», яку археолог представить під девізом: «Хто володіє технологією, той володіє світом». Впевнені, хтось із наших гостей вперше в житті близько законтактує зі стародавньою зброєю з найкращого в світі волинського кременю!

   Окремо приділимо увагу елітарній зброї – мечам. У світлі останніх досліджень торкнемось проблеми «мечів харалужних» зі «Слова о полку Ігоревім», яка так довго не давала спокою історикам. Гадаємо, що слухачам народних читань буде інтересно почути ексклюзивну інформацію про кілька мечів X – XIV ст. походженням з Волині, котрі в наш час зберігаються в різних музейних колекціях.

   Не в останню чергу причиною для осіннього зібрання у форматі читань стали два непересічні ювілеї, які з відомих причин випали з достойного пошанування на державному рівні. Йдеться про 500-річчя переможної битви біля Орші під головнокомандуванням князя Костянтина Івановича Острозького і 350-річчя від часу трагічної смерті козацького гетьмана-державника Івана Виговського. У вінок слави як одного, так і другого ми покладемо розповідь про маловідомий луцький період в житті кожного з них. Це актуально ще й тому, що з минулого року одна з луцьких вулиць перейменована на вулицю Князів Острозьких, а кар’єра молодого Івана Виговського починалась з лінії захисту луцьких братчиків у суді. З матеріалами про луцького канцеляриста Виговського, серед яких є й оригінальний документ з його підписом, можна познайомитись під час народних читань просто в експозиції музею. А одна з луцьких маєтностей князя К.І.Острозького – «в місті Луцьку на вулиці Вірменській» – розташований за кільканадцять метрів від історичного братського монастиря, в приміщенні якого відбуватиметься зустріч.

ЧИТАННЯ ПРОЙДУТЬ ЗА ТАКИМ ПЛАНОМ:

1. «Слово о полку Ігоревім»: актуальне слово для державних мужів і захисників Вітчизни.

2. Зброя – супутник людини, соціальна відзнака, приналежність воїна, символ успішності цивілізації.

3. Презентація виставки «Археологія зброї» (стародавня воїнська атрибутика з колекції Волинського краєзнавчого музею).

4. Мечі з волинською пропискою: заморські і вітчизняні.

5. «Вогнем і мечем»: кілька замальовок з життя волинського князя Свидригайла.

6. «Славний для всіх часів чоловік»: князь Костянтин Іванович Острозький – державний муж, організатор збройного відпору зовнішнім ворогам, луцький староста.

7. Іван Виговський – луцький канцелярист, козацький гетьман, творець ідеї Руського (Українського) князівства в складі Польсько-Литовської республіки.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: Луцьк, вул. Йова Кондзелевича, 5

ДАТА І ЧАС: 15 жовтня 2014 р., 18-00

ЛЕКТОРИ: Олена Бірюліна, завідувач музейного відділу, історик-краєзнавець; Юрій Мазурик, головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини департаменту містобудування Луцької міської ради, археолог

   Лекція тривалістю 1,5 год. розрахована на 25–30 учасників. Просимо зголошуватись до участі в читаннях за тел. 72-33-71.

Категорія: Музей історії Луцького братства | Переглядів: 841 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]