Головна » 2018 » August » 25 » У Луцьку відкрили музей сучасного мистецтва (ФОТО, ВІДЕО)
12:29
У Луцьку відкрили музей сучасного мистецтва (ФОТО, ВІДЕО)
У Луцьку відкрили музей сучасного мистецтва (ФОТО, ВІДЕО)

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків відкрили 24 серпня у КРЦ «Адреналін Сіті». Площа постійної експозиції закладу становить близько 2000 кв. м, на яких розмістилися 12 зал із творами, що представляють Львівський модернізм 1930–1960-х років, Одеський нонконформізм 1970–1990-х років, трансавангард і неомодернізм Тернополя, Івано-Франківська та Львова 1980–1990-х років, альтернативні об’єднання Києва 1960–1990-х років, герметичні кола Львова, Луцька та Ужгорода 1970-х років, актуальне мистецтво тощо. Про це повідомляють «Волинські Новини».

Більше 800 об’єктів живопису, графіки, скульптури, інсталяції, відеоарту понад 100 найкращих українських авторів ХХ–ХХІ століть наповнюють фонд новоствореного музею, покликаного сприяти розвитку та популяризації українського мистецтва.

Як наголосила завідувач Художнього музею Зоя Навроцька, ініціаторами створення першого в Луцьку музею сучасного українського мистецтва світового рівня є родина Корсаків. «Сьогоднішня акція – відкриття музею сучасного українського мистецтва Корсаків – не випадково презентується саме в День незалежності України, адже цей день – свято для кожного, хто робив музей, для його фундаторів. Протягом 27 років незалежності ми, українці, будуємо нашу державу, ми, люди культури, будуємо нашу культуру, але найчастіше ми відроджуємо втрачене, ми повертаємося в минуле, ми вдивляємося в ХVІІ століття, ми намагаємося відновити втрачені храми, забуті традиції, але ми також повинні дбати про сучасність. І цей захід – один із перших серед подібних, покликаних сприяти тому, аби ми побачили нашу сучасність, зафіксували в часі та просторі духовні порухи нашої доби», – зазначила Зоя Навроцька.

«Дуже хочеться, щоби українське мистецтво зайняло заслужене чільне місце в царині світового мистецтва. Ми за це боремося. Але сьогодні воно є недооціненим. Також ми дуже хочемо, щоби українці зрозуміли, що таке сучасне мистецтво. Тобто ми хочемо організувати своєрідний двосторонній рух: з одного боку – наблизити людей до мистецтва, а з другого – наблизити мистецтво до людей. Ще ми прагнемо, аби цей музей зробив людей хоча б трішки кращими, щасливішими, дав їм можливість інтелектуально відпочити», – підкреслив творець музею, голова ради директорів групи компанії «Волвест-груп» Віктор Корсак.

Він акцентував, що головною місією інституції є зміцнення минулого, рефлексія за теперішнім і творення майбутнього задля розвитку духовності нації та пропагування українського мистецтва у світі.

Керівний партнер Галереї сучасного мистецтва України «Арт-кафедра» Леся Корсак, своєю чергою, зауважила, що відкриття музею – це справжнє свято мистецтва. «Я дуже люблю Сент-Екзюпері, кодекс «Маленького принца», який каже, що зранку, після того, як ти встав, потрібно прибрати свою планету. Нам треба прибрати свою Україну від невігластва, очистити свої душі, своє місто і свою державу. І саме для цього було створено Музей сучасного українського мистецтва Корсаків», – сказала Леся Корсак і додала, що, назвавши музей своїм прізвищем, родина Корсаків взяла на себе чималу відповідальність, зокрема щодо утримання інституції.

Художник Петро Бевза, який займався формуванням експозиції музею, пригадав, що в нього неодноразово запитували, чому музей сучасного українського мистецтва буде саме в Луцька, а не, приміром, у Львові чи Києві. «Є хороша відповідь: тому що саме тут зібралася питома вага особистостей, і художники, які виставлені, – це дуже цікаві особистості», – зауважив Петро Бевза.

«Сьогодні в нашому місті відбувається унікальна подія, сьогодні відкривається музей сучасного мистецтва. Кожен напрямок мистецтва зароджується як сучасний, проте через деякий час він стає класичним. І фактично те, що ми сьогодні називаємо сучасним, колись стане класикою, тому сьогодні ми відкриваємо музей майбутнього», – наголосив виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт. Він зазначив, що в Луцьку проживає низка родин, які своєю діяльністю сприяють розвитку міста. «Дуже добре, що в нас є родина Корсаків, яка творила, творить і буде творити історію Луцька, яка творить ноосферу нашого міста, цей інтелектуальний простір, завдяки якому ми розвиваємося й рухаємося вперед», – сказав Григорій Пустовіт.

Окрім того, з нагоди відкриття музею він вручив Віктору Корсаку подяку міського голови «за сумлінну працю, активну громадську позицію, вагомий особистий внесок у розвиток міста Луцька та розбудову української незалежної держави, а також із нагоди 27-ї річниці незалежності України».

Музей сучасного українського мистецтва Корсаків працюватиме щоденно з 12:00 до 20:00. Вартість квитка – 30 гривень, для школярів і студентів – 15 гривень. У середу музей можна відвідати безкоштовно, а в п’ятницю з 18:00 вільний вхід для молоді.

Відео ПАТ НСТУ ВРД:

Відео ТРК Аверс:

Категорія: Музей сучасного українського мистецтва Корсаків | Переглядів: 701 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]