Головна » 2016 » October » 6 » У Луцьку представили виставку про українську другу світову війну (ФОТО, ВІДЕО)
15:00
У Луцьку представили виставку про українську другу світову війну (ФОТО, ВІДЕО)
У Луцьку представили виставку про українську другу світову війну (ФОТО, ВІДЕО)

Під час відзначення 75-річчя Історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки було презентовано фотовиставку «Українська Друга світова», – повідомляє vip.volyn.ua. На урочисте відкриття світлин Другої світової завітали студенти-історики разом із їхніми викладачами.

Декан історичного факультету СНУ імені Лесі Українки Анатолій Шваб розповів, що має за честь відкривати виставку, яку підготували працівники інституту національної пам’яті – випускники історичного факультету. Особливість та унікальність «Української Другої світової» полягає у тому, що вона дає можливість подивитися на величезний внесок українського народу у хід цієї війни.

«Насправді, сьогоднішня виставка дозволить прочитати нашу історію по-новому, а погляд на Другу світову через призму, запропоновану інститутом національної пам’яті, – це, власне, той український погляд, якого бракувало донині. Я переконаний, що правильне прочитання історії і правильне вписання історії України в контекст загальносвітових процесів і подій, допоможе нам, українцям, правильно зрозуміти своє місце, правильно себе оцінити і побачити себе серед інших народів, як невід’ємну частину великого глобального світу», – сказав Анатолій Шваб.

Сама ж випускниця істфаку Леся Бондарук розповіла, що створювали виставку, аби закцентувати увагу на українському контексті, на внеску українців у перемогу на нацизмом у Другій світовій. Зокрема, лектор наголосила, що це перша виставка, яка показує всі сторони цієї війни і участі в ній України. До слова, на постерах також представлені такі сторінки історії, які ніколи раніше не висвітлювали.

«Радянська ідеологія ніколи не показувала, що Друга світова – це для українців далеко не 1941, а 1939 рік. Тому ми хотіли показати те, про що раніше мовчали: роль радянських партизанів, як позитивну, так і не зовсім. Можемо бачити також сторінку, присвячену депортації кримських татарів, Бабиному Ярові», – зауважила регіональний представник інституту національної пам’яті та висловила сподівання, що відвідавши виставку, багато хто зможе знайти для себе багато цікавого для створення нових досліджень.

Опісля науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Богдан Зек провів екскурсію по виставці для всіх присутніх.

Після завершення святкувань ювілею історичного факультету виставку можна буде переглянути у стінах Волинського краєзнавчого музею.

Відео Волинської РДНТКУ:

Відео Громадське. Волинь:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 696 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]