Головна » 2021 » August » 27 » У Ковельському музеї представлено нові виставки
11:49
У Ковельському музеї представлено нові виставки
У Ковельському музеї представлено нові виставки

У рамках відзначення 30-річчя Незалежності України у виставковій залі Ковельського історичного музею свої роботи презентують ковельська майстриня соломоплетіння Інна Чонка та живописець з Києва  Валерій Франчук.

Інна Чонка – член Національної спілки майстрів України. Вона - учасниця  багатьох міжнародних, всеукраїнських, обласних конкурсів та виставок. Інна  веде дитячий гурток соломоплетіння, де передає любов та технічну вправність молодому поколінню. Цього року виповнюється уже двадцять років відтоді, коли Інна ще дитиною вперше виготовила виріб з соломи.  Сьогодні її роботи вражають ювелірністю і складністю виконання та високо цінуються серед шанувальників народних ремесел.

Більше ста своїх виробів представлено в експозиції. Всі вони різні – ангели, ляльки, дідухи, квіти, обереги, але найбільше – віночків, тому й не дивно, що виставка має назву «Вінок творчості».

Валерій Франчук – народний художник України, лауреат найвищої мистецької відзнаки держави – Національної премії ім. Т. Шевченка, кавалер ордена «За заслуги», лауреат премії Василя Стуса, людина яка має багато інших нагород та відзнак. Його твори зберігаються у вітчизняних музеях, громадських організаціях, культурних центрах та в приватних колекціях.

Народився він на Хмельниччині в родині Франчуків-Кобелянських. Вищу освіту здобував на графічному факультеті Київського державного художнього інституту. З 1983 року проводить активну виставкову діяльність.

У залі представлено 25 полотен видатного митця.  В основному це - пейзажі та квіткові композиції у стилізованій манері написання. Їх колористика  переважно спокійна з приглушеними тонами. Більшість робіт взяті на експонування з приватної колекції Галини Божик, директора КЗ «Публічна бібліотека».

Про Валерія Олександровича говорять, що він літописець України, оскільки все його життя та творчість пов’язані з долею рідного краю. Цікавим є представлений в експозиції триптих «Остання весна» з циклу творів «Розгойдані дзвони пам’яті» - роботи взяті з фондів Волинського краєзнавчого музею. Полотна цього циклу присвячені пам’яті жертв голодомору 1932-1933 рр., а написані вони з розповідей матері художника, якій довелось пережити його жахи.

Чимало людей завітало на відкриття виставки. Секретар міської ради Оксана Багнова побажала митцям творчого натхнення, цікавих проєктів, хороших глядачів, які б надихали на нові звершення.

Також на згадку вручила авторам подарунки. Валерія Франчука не було у Ковелі, сувеніри з логотипом нашого міста йому передасть   директор КЗ «Публічна бібліотека» Галина Божик, яка є родичкою художника. Варто сказати, що  картини, представлені на виставці, з її власної колекції.

Далі слово взяла директор Ковельського історичного музею Маргарита Матвійчук, яка висловила сподівання, що незабаром роботи Валерія Франчука будуть і у фондах  музею.

Запрошуємо ковельчан та гостей міста поринути у чарівний світ мистецтва, відвідавши нову цікаву виставку творчих робіт.

Джерело: Ковельська міська рада

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 392 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]