Головна » 2017 » September » 22 » У Художньому музеї презентували картину Лукаса Кранаха Старшого (ФОТО, ВІДЕО)
16:30
У Художньому музеї презентували картину Лукаса Кранаха Старшого (ФОТО, ВІДЕО)
У Художньому музеї презентували картину Лукаса Кранаха Старшого (ФОТО, ВІДЕО)

Відтепер безцінна перлина європейського мистецтва в Луцьку! 21 вересня у Художньому музеї відбулась презентація твору Лукаса Кранаха Старшого (?) (1472 – 1553) «Портрет Йоганна Ангальт-Цербста (1504 – 1551)», який повернувся після реставрації у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України під керівництвом Тараса Отковича, присутнього на події. Портрет датується XVI ст., виконаний на дошці і після реставрації достойно оформлений у подвійну раму.

Історію появи цього шедевру можна вважати фантастичною... У листопаді 2012 року його намагались вивезти за межі України під виглядом ящика для консервації та продуктів. І лише завдяки кваліфікованій роботі Служби безпеки України та Ягодинської митниці цього не вдалось зробити. Унікальний портрет німецького дворянина XVI століття передали Волинському краєзнавчому музею. Отож, вперше твір Кранаха представили в Художньому музеї під час його відкриття після ремонту 20 грудня 2013 року. Варто зазначити, що до встановлення авторства твору причетна Тамара Левицька, провідний науковець музею. Вона засвідчила, що в картинній галереї Радзивіллів в Олицькому замку були роботи Кранаха Старшого. Звідти ж походить основа збірки західноєвропейського живопису в галереї Луцька.

Ведучою заходу була Зоя Навроцька, завідувач Художнього музею відділу Волинського краєзнавчого музею. Цікаве доповнення про біографію художника підготувала провідний науковець Олена Старикова. Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк зазначив, що такі шедеври підіймають туристичний рівень не лише міста, а й Волині.

Отож, портрет пензля відомого німецького художника доби Відродження Лукаса Кранаха Старшого стане справжнім відкриттям для тих, хто любить «мислити оглядаючи».

Джерело: Художній музей

Відео Волинської РДНСТРКУ :

Категорія: Художній музей | Переглядів: 783 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]