Головна » 2019 » February » 25 » У Берестечківському музеї діє унікальна виставка, присвячена Революції Гідності
16:18
У Берестечківському музеї діє унікальна виставка, присвячена Революції Гідності
У Берестечківському музеї діє унікальна виставка, присвячена Революції Гідності

Після Революції Гідності в Україні у лютому минуло вже п’ять років. Особисті речі і саморобні обладунки протестувальників, зброя «беркутівців» і поліграфія Майдану стали артефактами і мовчазними свідками тих кривавих подій. Ці речі тепер можна побачити тільки у музеях.

У Берестечківському народному історичному музеї до річниці Майдану відкрили виставку під назвою «Майдан на дотик», де кожен може побачити, з чого почалася Революція Гідності. Діятиме експозиція до кінця березня. Директор музею Олег Дергай розповів Район.Горохів, чим особлива ця виставка.

«На виставці є речі ще з початку Майдану і деякі мої особисті речі (пан Олег також був учасником Революції Гідності, – ред.). Шапка армійська, пов’язки, наліпки, які вішали на стовпах. І до «Беркута» звернення є. Також трофейні речі «Беркута» – кулі, гільзи. Також гільзи з Межигір’я. Коли там топили всі документи режиму Януковича, то в сумки замість грузу кидали патрони. І бойові, і холості – різні. Хлопці-дайвери пірнали і ось це діставали», – каже Олег Дергай.

Кулі з Межигір’я, шолом та протигаз «беркутівців», трофейні ножиці для обрізки сигар Davidoff

Є тут кулі зупиняючої дії з перших днів Майдану, якими силовики стріляли в людей. Якщо вони вціляли в голову чи якісь життєво важливі органи, то могли і вибити око, і досить сильно скалічити протестувальника. Також тут є шолом «Беркута», який директору музею подарували колеги з Луцька. Протигаз «Беркута» – з Рівного.

«На протигазі навіть є бирка з прізвищем власника. Ось це – портупея даїшника, відібрана при штурмі обласної адміністрації. Тоді відібрали і пістолет з кобурою, але пістолет дістався Сашкові Білому (Олександр Музичко, активний учасник рівненського Євромайдану. Загинув у 2014 році, – ред.). Він у нас був командиром підрозділу на Майдані.

Також тут є трофейний наколінник «Беркута» з Києва. З КМДА хлопці з Четвертої сотні винесли позолочені ножиці для обрізки сигар з клеймом Davidoff. Вони захопили їх в кабінеті Олександра Попова (тодішнього голови КМДА, – ред.) і хотіли, щоб це залишилось як пам'ять, чим влада тоді займалася», – розповідає Олег Дергай про походження кожного експонату.

Шматок бруківки з Грушевського, чи то Інститутської, «їжаки», які кидали під колеса техніки – це все тепер музейні експонати.

Шматок бруківки тепер музейний експонат

«Чим більше їжаки проб’ють коліс техніки, тим менш вона маневрена, або взагалі втрачає рух. І тоді її набагато легше закидати пляшками з напалмом», – розказує директор музею про призначення цих колючих знарядь.

Протестувальники, аби хоч якось себе захистити від обстрілів силовиків, робили обладунки з усього, що потрапить під руку. Таким музейним експонатом стала нагрудна кераса з системного блоку, який забрали з КМДА.

«Вона могла захистити від гумової кулі. Це щиток з системного блоку комп’ютера, який також витягли з КМДА. Щоб можна було вішати на себе, щиток скріпили шматком дроту чи то від переноски відрізаного, чи ще чого-небудь. А щоб воно не тиснуло на груди, то під самою бляхою лежала нагородна папка з київським гербом, приліплена скотчем. Це щоб була якась амортизація. Якщо стрілятимуть гумовою, можуть поламати кості або ребра, а так воно можливо і стримало б одну чи дві кулі. Якщо бойовими кулями по такому стріляти, то шансів у людини, звісно, немає…» – каже Олег Дергай.

Також у музеї є наколінники протестувальника, які вирізали з сантехнічної каналізаційної труби «сотки», скріплювали шнурками від взуття, або чогось ще. Чіпляли їх під коліна, щоб захистити ноги, коли поліція кидатиме світлошумові гранати. Щоб уберегти голову, вдягали мотоциклетні шоломи, армійські шапки, балаклави.

На виставці можна побачити болти і гайки, якими протестувальники стріляли з рогаток, як правило, по «Беркуту».

«Великої шкоди їм це не завдавало, бо вони в них були бронежилети, щитами закривалися. Але психологічно, коли щось б’є по щиті, ти ж не знаєш, що це – гайка, болт чи бойова куля», – пояснює Олег Дергай.

Болти, гайки і палиця для захисту від силовиків

Більшість експонатів директору музею передали хлопці з Четвертої сотні, яка стояла в КМДА.

«З КМДА вийшли протестувальники, які звільнили адмінбудівлю для влади. Але там залишалося дуже багато таких речей. Їх скидали на вантажівки і везли на найближчі звалища. Я подзвонив до хлопців, щоб вони переслали мені ці речі «Новою поштою». То вони цілий мішок вислали: шоломи та інші масивні речі. Щита не прислали, казали, що в мішок не вліз», – розповідає Олег Дергай.

Також серед експонатів є газети, інформаційні бюлетні і інша поліграфія, яка виходила на Майдані.

Поліграфія Майдану

Побачити на власні очі артефакти з Революції Гідності можна буде до кінця березня за адресою: м. Берестечко, вул. Шевченка, 2 (приміщення міської ради).

Звернення до Януковича

Шарф протестувальника і одяг медика

«Артефакти» зі Сходу

Ці шматки металу - від обстрілу «Градом»

Категорія: Берестечківський народний історичний музей | Переглядів: 432 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]