Головна » 2018 » August » 6 » Творчий доробок художника Валентина Кирилкова представили у Колодяжному
20:09
Творчий доробок художника Валентина Кирилкова представили у Колодяжному
Творчий доробок художника Валентина Кирилкова представили у Колодяжному

1 серпня у виставковій залі Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки презентовано виставку українського художника Валентина Кирилкова, який володіє вмінням передавати мотив природи так, щоб глядач легко міг спіймати його, прибираючи зайві деталі. У своїх пейзажах художник перш за все намагається передати свої думки та настрої. Вдихнути життя у витвір мистецтва - безсумнівно, обов'язкова мета митця. За словами французького художника А Сислея: «Одна з найбільш привабливих рис пейзажу – рух, життя…». І це життя в картину може вдихнути тільки схвильованість її творця, саме вона і хвилює глядача. «Весна наближається», «Сонячний день», «Передмістя», «Святвечір», «Храм»… На цих полотнах художник не тільки зображує «портрет природи», а й прагне відобразити свої почуття, переживання.

Валентин Феодосійович вперше представляє свою виставку у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. Її візуальний ряд вибудовано із полотен олійного малярства та акварелі. Центральне місце на ній займають пейзажі, створені художником протягом останніх літ. Особливим звучанням наповнюють експозицію виставки майже невідомі сучасному глядачеві акварелі 1970-х – 1980-х років, які розширюють межі сприйняття і розуміння творчого амплуа художника.

Творенню краси і гармонії, невтомності мистецьких доріг, відданості педагогічній праці присвячено більше як 50 років життя Валентина Кирилкова.

Народився 17 вересня 1936 р. у м. Одеса. Малювати почав ще у шкільному віці. У 1953-1961 рр. навчався в Одеському державному художньому училищі. У 1961 приїхав за направленням на роботу в м.Дубно. У Луцьку мешкає з 1961 р. З цього часу аж до 1974 р. працював викладачем Луцької дитячої художньої школи. У 1962-1968 рр. навчався в Українському поліграфічному інституті ім. І.Федорова у Львові. З 1985 р. – член Волинської обласної організації Національної спілки художників України. У 2008 р. художник відзначений обласною премією імені Йова Конзелевича.

Валентин Кирилков належить до тієї генерації митців, для котрих праця за мольбертом у тихій майстерні – головна програма творчого життя. Людина стримана й неговірка, він, зазвичай, віддає перевагу самій роботі над твором, аніж розповідям про нього. Уникаючи гучних фраз та імпозантних заяв, художник послідовно й наполегливо іде шляхом творчості.

Творчий доробок Валентина Кирилкова – це величезний комплекс друкованої графіки, начерків з натури, акварелей і пласт станкового малярства, найбільший за чисельністю. Все, створене ним, означене стилістичною цілісністю, послідовністю пошуків та майстерністю виконання. Носій реалістичної школи, Валентин Кирилков уміє не тільки побачити й відчути красу в найтонших її проявах, а й спроможний передати все це у своїх творах. Він випробував себе у найрізноманітніших жанрах образотворчого мистецтва: портрет, натюрморт, історична, побутова картина… Однак, найкращих результатів досягнув у пейзажі, який можна порівняти із вишуканою піснею про рідний край, матінку-землю, про життя Неозорі волинські простори, сніг на околицях Луцька, замок Любарта… Кожен із цих мотивів сповнений проникливо-ліричним настроєм, означений високою культурою виконання, щирістю почуттів, життєстверджуючим звучанням.

Презентувала виставку Валентина Кирилкова науковий працівник музею Катерина Петрівна Волох. Про красу робіт художника говорив директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Михайлович Силюк та український літератор, член Національної спілки журналістів Анатолій Володимирович Семенюк. На відкритті виставки вірш Лесі Українки «Вечірня година» читала учениця Колодяжненської школи Ангеліна Кулик. Викладач Ковельської музичної школи Валентин Скрипін дарував присутнім прекрасні мелодії звучання гітари.

Усіх бажаючих відвідати виставку Валентина Кирилкова запрошують у дні роботи музею.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 555 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]