Головна » 2018 » October » 9 » «Торчин – передзвін віків»: як відбулася презентація серії картин Ніни Фесенко у музеї імені Г.О.Гуртового
12:29
«Торчин – передзвін віків»: як відбулася презентація серії картин Ніни Фесенко у музеї імені Г.О.Гуртового
«Торчин – передзвін віків»: як відбулася презентація серії картин Ніни Фесенко у музеї імені Г.О.Гуртового

П’ятого жовтня у Торчинському історичному музеї імені Г.О.Гуртового відбулася презентація серії картин, яка має дещо незвичне призначення – звертати не лише до естетики, але й до самоусвідомлення, світитися не лише художнім образом, але й образом минулих віків. Тому і назва у цієї серії символічна – «Торчин – передзвін віків». Автором її є співробітниця музею, художниця, яка створила уже не одну серію картин і ще десятки індивідуальних робіт – Ніна Анатоліївна Фесенко.

Понад пів життя минуле Торчина з історичних джерел досліджував засновник нашого музею Григорій Олександрович Гуртовий, який залишив після себе таку вагому краєзнавчу працю, назва якої і дала назву даній серії картин. А присвячена вона 925-річчю від часу, коли були зведені перші заборола, а давньоруський воїн Іоанн Торчин облюбував ці землі як місце свого останнього осідку.

Ознайомитися з художніми роботами та поспілкуватися з авторкою завітали мешканці містечка, працівники освітніх та культурницьких установ. Спілкування виявилося цікавим і теплим, учасники ділилися своїми спогадами про ті пам’ятки, які ще самі колись бачили у Торчині.

Привітати Ніну Анатоліївну завітала депутат районної ради Марія Пивовар. Слово від ради новоствореної Торчинської ОТГ сказала депутат Алла Ревуцька, яка наголосила, що такі проекти є важливими, адже через мистецькі образи показують, яким було значення нашого містечка. Деталізував цю тезу кандидат історичних наук, освітянин Олександр Томаченко, звернувши увагу на те, що такі полотна можуть слугувати ілюстраціями для пізнання минулого Торчина у різні віки, а також показують необхідність берегти свою історико-культурну спадщину. Це підкреслюється тим, що на них зображені панорами і пам’ятки, не збережені до нашого часу. Окрім того, як відзначила Ірина Гордійчук, яка працює в мистецькому напрямі, ці картини заслуговують уваги з художньої точки зору, бо намальовані рукою вправної художниці і з любов’ю до теми. Голова місцевого осередку «Союзу українок» Людмила Піхоцька зізналася, що мала можливість бачити процес створення робіт, допомагала спогадами про окремі пам’ятки, а тепер мала приємність бачити їх на виставці. Людмила Іванівна висловила сподівання, що ця серія знайде зацікавлення у мешканців Торчинської ОТГ і гостей містечка.

Про те яким був історичний шлях Торчина на основі презентованих художніх творів розповіла наукова співробітниця музею Алла Сахнюк.

Цікавими були хвилини спілкування з авторкою картин Ніною Фесенко, яка повідала про особливості своєї творчої майстерні, про те, як виникла ідея створення серії, як це – поєднувати на полотнах мистецтво та минуле. Вона також наголосила, що на цьому не можна ставити крапку, бо є ідеї для нових робіт з даної тематики. Отож, побажаємо натхнення на продовження захоплюючого «торчинського» циклу!

Серія картин «Торчин – передзвін віків» буде виставлена в музеї до середини листопада. Запрошуємо оглянути!

Ведучий заходу,
директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового
Олександр Мельник

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 650 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]