Головна » 2016 » June » 8 » Презентовано мистецьке видання «Наполеон Орда і Україна»
20:10
Презентовано мистецьке видання «Наполеон Орда і Україна»
Презентовано мистецьке видання «Наполеон Орда і Україна»

   7 червня 2016 року у Художньому музеї відбулася презентація книги «Наполеон Орда і Україна» (автори: С. Костюк, Я. Кравченко, П. Сачек), яка вийшла із друку у видавництві «Оранта» (м. Київ) 2015 року. Книга присвячена 205-річчю від дня народження Наполеона Орди.

   Акція відбулась за участі першого заступника голови Волинської облради Олександра ПИРОЖИКА, науковців, істориків, шанувальників мистецтва та студентської молоді.

   Відкрила зустріч завідувач музею НАВРОЦЬКА Зоя Михайлівна, зауваживши, що акція відбувається в залі, експозиція якого містить два твори Наполеона Орди («Замок в Олиці», «Луцький замок»).

   Один з авторів видання Ярослав КРАВЧЕНКО (кандидат мистецтвознавства, професор кафедри історії й теорії мистецтва Львівської національної академії мистецтв) розповів, що завданням видання було створити не просто ошатну на вигляд книгу, а ще й корисну в інформаційному плані. Коментарі до малюнків в Наполеона Орди були на французькій мові (цією мовою користувалась уся Європа). Цікаво, що коментарі у книзі «Наполеон Орда і Україна» адаптовані для сучасного читача і історія зображених пам’яток описана аж до теперішнього часу.

   Павло САЧЕК (історик, директор видавництва «Оранта») розповів, що інтерес до творчості Наполеона Орди виник у нього ще у студентські роки. Він об’їздив майже усі місця в Україні, які зображені на малюнках художника. Отож, видання книги на такому високому рівні стало можливим лише завдяки власній ініціативі. Як зауважила Зоя Михайлівна, тримаючи цю книгу в руках, почуваєш себе впевненіше і вагоміше.

   Автором статті та опису акварелей у книзі є Степан Павлович КОСТЮК (науковий співробітник відділу наукового дослідження творів образотворчого та музичного мистецтва. Відділення «Палац мистецтв ім. Тетяни та Омеляна Антоновичів» ЛННБУ ім. В. Стефаника), нині покійний. Цей матеріал був справою його життя. На щастя, він побачив свою роботу у вже виданій книзі.

   Гості зустрічі прослухали також полонез «Північна зірка», що є свідченням багатогранності таланту Наполеона Орди.

   Був переглянутий білоруський фільм «Гісторыя пад знакам «Пагоні», в якому висвітлюються цікаві моменти біографії Наполеона Орди.

   На завершення зустрічі Зоя Михайлівна закликала присутніх до дискусії. Василь ВОРОН відзначив, що малюнки Наполеона Орди цінні також з точки зору фіксації унікальних українських ландшафтів, які зараз нещадно поруйновані типовим будівництвом. ГОЛОВЕНКО Дмитро Адамович (директор видавництва «Ключі») закликав підтримувати українські видавництва замінюючи квіткові подарунки на книжкові. Вдячність авторам видання висловила СТАСЮК Людмила Антонівна (директор Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олени Пчілки), тому що такі книги допомагають виховувати освіченого читача.

Жвава дискусія завершилась планами на майбутнє, які пов’язані із глибиною та багатогранністю творчої спадщини Наполеона Орди – художника, літератора, композитора, музиканта.

Джерело: Художній музей

Категорія: Художній музей | Переглядів: 1067 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]