Головна » 2018 » August » 7 » Поховальний скарб з села Рованці
12:51
Поховальний скарб з села Рованці
Поховальний скарб з села Рованці

Волинський краєзнавчий музей презентує першу власну віртуальну виставку, присвячену таємничому скарбу, що був знайдений у селі Рованці. Виставка створена відділом давньої історії музею спільно з фотографкою Olesia Saienko та археологом Олексій Златогорський.

Навесні 2014 року у с. Рованці Луцького району Волинської області проходили рятівні археологічні дослідження, які проводило ДП «Волинські старожитності». У ході досліджень було виявлено об’єкт Х–XІ ст. та 40 різночасових поховань, в основному безінвентарних, похованих за християнським звичаєм. Найбільш цікавими були три з них, що мали супровідний інвентар.

Колекція складається з трьох горщиків, трьох монет і п'ятидесяти двох ювелірних виробів зі срібла та бронзи. Серед предметів варто виокремити три монети (два куфічних дирхеми та одна імітація їх), накладки у формі квіток, пряжку, навершшя ремінця та частину шумлячої підвіски. Імовірно, більша частина скарбу слугувала прикрасами до сумки чи сагайдаку. Більшість виробів мають сліди золочіння.

Виставка створена для популяризації археології та має, насамперед, мистецьку мету, слугуючи джерелом натхнення для усіх, хто цікавиться минувшиною нашого краю.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 883 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]