Головна » 2014 » November » 20 » Подорож до Кравчука. Стежками малої батьківщини ученого світового рівня.
13:54
Подорож до Кравчука. Стежками малої батьківщини ученого світового рівня.
Подорож до Кравчука. Стежками малої батьківщини ученого світового рівня.

   У прекрасну пору року, золотаву осінь, коли природа дарує сонячні і теплі дні, на культурному просторі активно розпочинаються дитячі екскурсії визначними місцями волинського краю. Для школярів 5-7 класів ЗОШ І-Ш ст. с. Піддубці Луцького р-ну, аби вони краще вивчили краєзнавчий матеріал, організували поїздку за маршрутом с. Човниця – с. Тростянець – с. Лопатень.

   Село Човниця Ківерцівського р-ну – батьківщина українського математика Михайла Кравчука, академіка наук із 1929 р., члена математичних товариств Франції, Німеччини, Італії. Саме сюди учні вирушили на екскурсію для того, щоб одержати більше інформації про великого вченого, праці якого увійшли до скарбниці світової науки. Школярі відвідали музей Михайла Кравчука, що розміщений у Човницькій загальноосвітній школі І-ІІ ст. і був відкритий 1987-го з ініціативи тодішнього директора навчального закладу Степана Лукашука та його родини.

   Із розповіді екскурсовода діти дізналися про дитячі роки вченого, навчання в університеті, педагогічну і наукову діяльність великого педагога. Ознайомилися з експозиціями, на яких математика представлено як вчителя Архипа Люльки, конструктора реактивних двигунів, та Сергія Корольова, конструктора космічних кораблів. Велике враження на слухачів справила праця академіка, яку використав американський учений Джон Віктсент Атанасов для створення першого у світі електронного комп’ютера.

   На згадку про поїздку школярі сфотографувалися біля погруддя Михайла Кравчука.

   Далі екскурсія продовжилася не менш патріотичним місцем – урочищем Лопатень. Учні мали змогу побачити землянки, санітарну частину, військову зброю партизанів. Сподобалося дітям варити куліш у польових умовах, який, до того ж, вдався дуже смачним.

   Поїздка завершилася, але учні ще довго обговорювали побачене і ділилися враженнями про почуте від екскурсоводів.

   Знати історію свого рідного краю, вивчати краєзнавчий матеріал – означає бути гордим за те, що Волинь багата на мудрих людей, які є патріотами нашої країни і прославляють рідну землю. У нас є в кого вчитися і з кого брати приклад.

Ганна ДЕМИДЮК,

учитель математики ЗОШ І-ІІІ ст. с. Піддубці.

Джерело: Волинська газета

Категорія: Музей академіка Михайла Кравчука (с.Човниця Ківерцівського району) | Переглядів: 1003 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]