Головна » 2016 » June » 24 » Пленер юних художників у музеї
10:20
Пленер юних художників у музеї
Пленер юних художників у музеї

   Затурцівський меморіальний музей В'ячеслава Липинського започаткував немало цікавих, оригінальних проектів, які успішно здійснює.

   У середині червня (15-17) на базі музею та з ініціативи затурцівських музейників за попередньою домовленістю з дирекцією та педагогами Луцької художньої школи було проведено триденний пленер юних художників. До Затурець завітала група учнів п'ятого класу цієї школи зі своїм наставником, викладачем вищої категорії, відомою мисткинею, членом національної спілки художників України Галиною Миколаївною Івашків. Юні красуні з Луцька Ангеліна Никитюк, Яна Бородач, Катерина Михайлюк, Юлія Приступа, Уляна Гаврилюк, Юлія Петрова охоче підтримали ідею взяти участь у пленері в Затурцях.

   Музейники склали програму пленеру. Адже за три доби юні лучани повинні були не лише малювати, а й більше пізнати історію села, природньо-географічне середовище малої батьківщини В'ячеслава Липинського і Галшки Гулевичівни.

   Тому, зійшовши з рейсового автобуса, дівчата залишили свої рюкзаки і мольберти на зупинці, а самі підійшли до пам'ятника В'ячеслава Липинського та поклали живі квіти.

   Творчу молодь з обласного центру гостинно зустріли затурчани, відвівши їм для проживання чотири кімнати свого приватного помешкання. (Звичайно, добре було б, якби у Затурцях був невеличкий готель для приїжджих, про що часто запитують наші відвідувачі).

   Зустріч у музеї була не менш приємною. Цікаву екскурсію експозиційними залами та парком провела науковий співробітник Віра Чопко, а свою виставку натюрмортів представили наші молоді талановиті землячки, професійні художники Іванна та Ксенія Дацюк.

   Юнки, захоплені мистецтвом живопису, з натхненням взялися за змалювання пейзажів села Затурці, місцевих пам'яток історії та архітектури. У день приїзду вирішено було розпочати роботи зі змалювання колишнього дому Липинських, тепер — приміщення музею. До самого вечора трудились юні художники під керівництвом свого наставника, роботи ці завершили у четвер.

   І хоч синоптики прогнозували дощі та зливи — погода наступного дня видалась напрочуд хорошою і сприятливою для роботи й відпочинку: музейних гостей чекала захоплююча мандрівка на гужовому транспорті (організатор — Юрій Кушнір) до пам'ятки археології — давньоруського городища-сховища — і Садівського лісу, який манив до себе таємничістю старезних дубів і запахом суниць. Тут гідом був сам завідувач музею Віталій Кушнір, який розповів про “Городець” і найдавніші поселення наших пращурів навколо нього. День закінчився не лише завершеними роботами художників, а й вечерею у саду.

   Останній (третій) день пленеру видався вітряний, деколи крапав дощ, але це не зіпсувало настрою дітей: він залишався хорошим і бадьорим. Малювали краєвиди Затурець з костелом, новою церквою, куточком села, де був маєток Гулевичів, стародавня митниця, відтинок “Великого шляху” тощо. І хоч вітер частенько перекидав мольберти, роботи вийшли досить симпатичними. За працею юних художників спостерігали учні Затурцівської ЗОШ імені В.К.Липинського.

   Наприкінці третього дня в конференц-залі музею відбулось підбиття підсумків пленеру з участю організаторів та учасників заходу. Музейники висловили своє захоплення роботами юних художників та їх педагога і вручили невеликі сувеніри на згадку про дні приємного спілкування у Затурцівському музеї. Від імені гостей педагог Галина Івашків та учениця художньої школи Юля Приступа подякували організаторам пленеру за цікавий пізнавальний захід, за нові відомості про історичних осіб, екскурсії на природу, якісно організований побут, а також за гостинці. 12 робіт олійними фарбами і гуашшю (все, що було створено в Затурцях) юні художники залишили в дарунок музеєві.

   Пройде деякий час, поки висохнуть олійні роботи, і в просторій виставковій залі Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського відкриється оригінальна виставка живописних робіт юних художників з Луцька.

Наталя Гатальська,

провідний науковий співробітник музею,

ініціатор та один з організаторів пленеру

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 1008 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]