Головна » 2019 » February » 27 » Олена Пчілка та Леся Українка: сторінками життєписів і свідчень епохи
11:54
Олена Пчілка та Леся Українка: сторінками життєписів і свідчень епохи
Олена Пчілка та Леся Українка: сторінками життєписів і свідчень епохи

Третя декада лютого у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки завжди присвячена патронесі університету. Однією з подій згаданої декади стала виставка «Даю тобі думку мою…» (до 170-ліття від дня народження Олени Пчілки і 148-ліття від дня народження Лесі Українки), презентація якої відбулася 26 лютого у виставковій залі Музею Лесі Українки.

Відкриваючи імпрезу, вчений секретар Науково-дослідного інституту Лесі Українки, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Сергій Романов підкреслив величезну значимість цих двох постатей – матері й доньки – для української та світової культури, відзначив багатогранність проблем, пов’язаних із взаєминами в родині Косачів та впливом творчої натури Ольги Петрівни Драгоманової-Косач на дітей і особливо на Лесю Українку. Пан Сергій виділив той факт, що Олена Пчілка не боронила Лесі йти обраним шляхом, торувати власну стежку в українській літературі.

З вітальними словами до присутніх звернулися також співорганізатори виставки – директор Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Анатолій Силюк (подарував при цьому примірник «Календаря знаменних і пам’ятних дат Волині на 2019 рік» і оригінальний значок, присвячений Лесі Українці) та головна хранителька фондів цього музею Наталія Пушкар.

Після цього щирого й теплого прологу відвідувачі виставки вирушили в захопливу мандрівку світами Олени Пчілки та Лесі Українки. Гідами у цій подорожі були кандидати філологічних наук – завідувачка Музею Лесі Українки СНУ Тетяна Данилюк-Терещук і доцент кафедри української літератури Олена Маланій-Рисак. На тлі рідкісних світлин, оригіналів та копій видань, у яких опубліковані славетні мати й донька, меморій родини Косачів, предметів побуту кінця ХІХ – початку ХХ ст., розповіді пані Тетяни й пані Олени сприймалися ледь не як цілісний художній твір – щось на зразок «усних оповідань» незабутнього Іраклія Андроникова (недарма ж Олена Олександрівна визначила свою тему – історія епохи й постать Ольги Петрівни Драгоманової-Косач крізь призму тогочасної... моди, – як вставну новелу).

Упродовж імпрези звучали знакові імена Івана Франка, Михайла Старицького, його доньки Людмили Старицької-Черняхівської, Степана Руданського, Бориса Якубського, Євгена Сверстюка, визначного австрійського художника Густава Клімта… Й у цьому контексті постать Олени Пчілки та Лесі Українки виразно поставала як в українському, так і в європейському, світовому контексті.

Максим КИРИЛЕНКО

Джерело: Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Категорія: Музей Лесі Українки Волинського національного університету імені Лесі Українки | Переглядів: 711 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]