Головна » 2021 » October » 20 » Обласний музей запрошує на відкриття виставки «Радзивілівська Олика і не тільки...»
11:40
Обласний музей запрошує на відкриття виставки «Радзивілівська Олика і не тільки...»
Обласний музей запрошує на відкриття виставки «Радзивілівська Олика і не тільки...»

20 жовтня 2021 року о 14:00 у виставковій залі Волинського краєзнавчого музею відбудеться презентація відреставрованих музейних документів на пергаменті. Реставраційні роботи проведені фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України (Київ).

Хронологія відреставрованих рукописів вкладається в часовий простір XVI – XIX століть. Написані руською (староукраїнською), латинською і польською мовами. За змістом експоновані документи стосуються різних сфер життя волинського регіону, хоч географія їх створення виходить за межі Волині, для прикладу, частина демонстрованих рукописів створювалась у Римі, Вільнюсі, Варшаві, Манхеймі (Німеччина). Кілька рукописів мають безпосереднє відношення до історії волинських історичних міст – Ковеля, Миляновичів, Турійська, Любомля. Левова частка виставлених рукописів дотична історії Олики та олицьких ординатів з князівської родини Радзивілів. Частина з них торкається історії населених пунктів сучасної Рівненщини.

Цього разу на виставці представлено 15 пергаментних документів. Найстарішим серед них є руськомовний документ 1536 р. про врегулювання межових спорів навколо маєтку Дядьковичі (сучасна Рівненщина). Наймолодший з експонованих пергаментних рукописів датується 1840 р.: надійшов до музейної колекції у вкрай незадовільному стані, завдяки реставрації музейники уточнили його зміст.

Рідкісним набутком музею свого часу стали віднайдені в Старому Луцьку кілька великоформатних сторінок ошатної рукописної нотолінійної книги, здогадно походженням з луцького домініканського монастиря, – дві з них експонуються на виставці. Після реставрації нотного рукопису питання його точної атрибуції знову актуалізувалося.

Більшість із рукописів вперше експонуватимуться широкій аудиторії. Також вперше, в межах однієї виставкової експозиції, можна оглянути пергаменти з олицької збірки Радзивілів.

Виставка діятиме обмежений термін, триватиме до початку листопада. Скористайтесь можливістю побачити унікальні музейні рукописи.

Відділ музейного розвитку
та екскурсійного забезпечення
Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 355 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]