Головна » 2016 » June » 15 » «Недоспівану Україну» презентували у Нововолинському музеї
12:33
«Недоспівану Україну» презентували у Нововолинському музеї
«Недоспівану Україну» презентували у Нововолинському музеї

13 червня у міському історичному музеї Нововолинська відбулася презентація книги «Недоспівана Україна», до якої увійшли пісні та вірші, записані з вуст старожилів. Ця збірка побачила світ завдяки старанням першого директора міського музею Надії Наумівни Войтюк.

Пісні, котрі увійшли до книги, є безцінним скарбом для сучасників, а також хорошим подарунком для минулого та майбутнього покоління. Саме через такі твори із покоління в покоління передавалася інформація та ідея боротьби за незалежність України, за волю і державність, першими борцями котрої стали члени організації ОУН-УПА.

Безліч текстів, пісень, молитов та унікальних колядок, які наповнюють це видання, зберіг і передав Михайло Оробчук, зв‘язківець ОУН-УПА. Чимало передань використали упорядники із листів учасника бойових дій УПА Теодора Варави із Червонограда. «Ой чого я сьогодні сумую» – цю пісню зі збірки виконав під час презентації Степан Пасічник, родина якого теж не з розповідей знає, що таке життя на заслані.

А ще, як з‘ясувалося, «Недоспівана Україна» містить безліч таємниць, наприклад, у пісні «Із сиром пироги» йдеться мова не про козака, як звикли усі вважати, а про стрільця, що любив Україну… і з сиром пироги.

«Недоспівана Україна» містить ще й ноти, які на слух записав заслужений працівник культури, почесний громадянин міста Олександр Каліщук. Кожен твір проілюстрував талановитий художник Богдан Сопронюк.

І хоча видати збірку планували ще до 70-ї річниці створення УПА, а трапилося це трішки пізніше, саме це ідейне видання мусило побачити світ,  – у цьому переконана упорядниця Надія Войтюк та всі присутні на презентації.

Джерело: Нововолинська міська рада

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 723 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]