Головна » 2021 » August » 25 » Народний рух України – Прометей незалежності України
12:04
Народний рух України – Прометей незалежності України
Народний рух України – Прометей незалежності України

Під такою назвою у центральній експозиції Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району, напередодні 30-ї річниці Дня Незалежності України, було урочисто відкрито постійно діючу виставку.

З фондів музею було піднято унікальні експонати, які 30 років тому назад здавалися повсякденними листівками і газетами тощо. А тепер вони стали важливими документальними артефактами, що підтверджують останню вирішальну боротьбу наших волинян за здобуття української незалежності.

Це листівки до проведення референдуму, і перші часописи невеличкої, зате надзвичайно популярної у той бурхливий час, газети «Народна справа» - органу Волинської крайової організації «Народного Руху України за перебудову», протоколи КО НРУ 1994, 1999 роках, оригінальні екземпляри газети «Час» ЦП НРУ, головним редакторам, якої був В.М.Чорновіл, Статути НРУ від 1990 до 2011 роках, матеріали з’їздів і зборів НРУ, програми НРУ на час виборів до Верховної ради України та Президента.

А ось пожовкла листівка «Порівняльна таблиця виробництва основних видів продукції на душу населення в рік» у 1990 році заслуговує і на сучасний аналіз. Так, наприклад, на одну особу виробництво нафти становило:

але заробляли у 5-7 разів менше європейців.

При виході із «імперії зла» ми мали найкращі стартові можливості, щоб стати однією з найпотужніших і найкращих країн Європи. Але замість ринкових реформ, ми отримали «базар» у найгіршому середньовічному стані.

Унікальні фотодокументи 1990 року розмістилися на цілому стенді про студентське голодування під стінами волинського обкому партії та багатотисячні мітинги на майданах міста Луцька і біля пам’ятника Леніну, якого охороняли спецпідрозділи волинського МВД.

Невеличкі, але цікаві чорно-білі фото перших пластунів Волині, учнів Рокинівської ЗОСШ Вадима Корнелюка, Ігора Середюка та Миколи Завадського, які дружно обійнялися, щасливо посміхаючись, бо були впевнені у прекрасне майбутнє незалежної України.

Кольорово ілюстрована брошура «Символіку не вибирають, її успадковують» за авторською розробкою Олександра Середюка і Романа Стрілки, що вийшла багатотисячним тиражем у м.Нововолинську в друкарні заводу СТО, так як в Луцьких друкарнях її боялися друкувати, ще до прийняття Акту незалежності України, користувалася великою популярністю серед населення не тільки Волині, а й України.

Увагу відвідувачів відразу привернули ряд фотографій у чорно-білому форматі про освячення жовто-блакитного прапора та урочисте підняття його у смт Рокинях на даху Будинку культури і офісу селищної ради у 1990 році.

На стендах і вітринах експонуються інші оригінальні документи самовідданої діяльності НРУ, їх лідерів після загибелі головного Провідника НРУ, багатолітнього політв’язня радянських концтаборів, депутата Верховної ради України, кандидата у Президента України В’ячеслава Максимовича Чорновола.

Після перерізування традиційної стрічки, презентацію виставки провів автор ідеї і її розробник Олександр Середюк, який також був активним учасником всіх бурхливих політичних подій того часу. Новітню історію про ці незабутні часи він описав у своїх публіцистичних книгах «SOS» та «РУХ – Рятуйте Україну, хлопці».

Учасники акції мали можливість переглянути відеострічку 30-літньої давності про освячення національного прапора та встановлення його на будинку Маяківської сільської ради на другий місяць після проголошення незалежності України. На урочистому мітингу виступив тоді з промовою Олександр Середюк, на той час - член КО НРУ, депутат Рокинівської селищної ради.

Зі своїми спогадами про ті роки поділився ветеран і голова Ківерцівського проводу НРУ Петро Вілінець, голова Рокинівського осередку НРУ - Тимофій Янко, заслужений працівник сільського господарства України, Енна Григорівна Юрченко, мати Олександра Юрченка – лідера волинських рухівців, який трагічно загинув за загадкових обставин тридцятилітнім в червні 1995-го, напередодні навчання в Академії, яка готує управлінські кадри, загинув на зльоті державницької кар’єри.

Голова Волинської КО НРУ Дмитро Климук, на завершення урочистого відкриття виставки вручив активістам національно-визвольних змагань Почесні Відзнаки НРУ.

Тепер, повернувшись назад у 30-літню минувшину, у ті буремні 90-ті роки, ми із сумом дискутуємо: а якою була б Україна, коли б ми обрали ПЕРШИМ своїм Президентом В’ячеслава Чорновола? Ми б пішли у своєму державному будівництві, як країни Прибалтики, Чехії, Словакії, Польщі та інших посткомуністичних країн, чи ні?

Чи, можливо, нам ще потрібно 10 років ходить «по пустелі», щоб запанували ми, браття, у своїй сторонці?

Олександр Середюк,
ветеран праці,
письменник і публіцист,
 провідний науковий співробітник Музею-скансен,
0503788524

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 352 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]