Головна » 2021 » August » 20 » На «Літніх зустрічах у музеї» говорили провінційні «творці Незалежності»
11:03
На «Літніх зустрічах у музеї» говорили провінційні «творці Незалежності»
На «Літніх зустрічах у музеї» говорили провінційні «творці Незалежності»

19 серпня 2021 року у Камінь-Каширському краєзнавчому музеї відбувся, започаткований минулого року, літературно-просвітницький проєкт «Літні зустрічі в музеї».

Нинішня зустріч була присвячена 30-річчю Незалежності України, а темою обговорення став «Ювілей однієї світлини». На зустріч зібралися герої історичної фотографії, краєзнавці, любителі минувшини та зацікавлені мешканці міста. У музеї пахне історією, спогадами та щирістю…

Спочатку згадали тернистий шлях нашої держави до величного дня – відновлення Незалежності України, основні здобутки українського державотворення ХХ початку ХХІ століття. Потім перейшли до обговорення світлини, де зображена урочиста хода у нашому місті з нагоди освячення і підняття Прапора у Камені-Каширському на початку вересня 1991 року. Серед присутніх на фото – Василь Бондар з сином Андрієм, Сергій Мельничук з донькою Тетяною, Борис Заблоцький з первістком Сергієм, Віктор Заїка, Дмитро Сидорчук, Ростислав Кухтей, Роман Шпарик, Іван Мисік, Іван Бельський. Дехто, з учасників дійства, на жаль, уже пішов у засвіти.

Підмітили й символічність фото, де національне знамено несуть діти – представники нового покоління, якому належить розвивати державу. Про формування «Народного Руху за Перебудову» на Камінь-Каширщині, передумови виникнення, реакцію людей, таємні зустрічі у лікарні, санстанції, телекомі згадував Борис Заблоцький. Відновити дати основних подій допоміг Святослав Гайдук, який вів щоденник тих буремних років та зачитав присутнім своє бачення ключових подій. Сергій Мельничук розповів про свою подорож до Львова з сином Андрієм на день Злуки у 1990 році і про те як в Камені-Каширському з’явилися перші синьо-жовті стяги. Своїми спогадами про ті часи поділився Дмитро Сидорчук.

19 червня виповнюється 78 років від бою на «Гірці» у Камені-Каширському – однієї з найуспішніших операцій УПА. Про це розповів присутнім краєзнавець Валерій Хитрик.

А сучасник тих подій місцевий мешканець – Іван Бащук оповів свої спогади про війну та наслідки згаданого бою.

Аби увічнити подвиг упівців, які звільнили місто від нацистів та пізніше поплатилися власним життям за свою діяльність організація «Доля» ініціювала та встановила пам’ятний знак «Борцям за волю України» у Камені-Каширському, – згадує Петро Левчук. Монумент відкрили у 1992 якраз  у рік 50-ліття створення повстанської армії.

На завершення директорка музею Наталія Пась привітала всіх присутніх з прийдешнім Днем Незалежності, а вихованиця дитячої школи мистецтв Камінь-Каширської міської ради Катерина Карпік подарувала вокальну композицію «Моя Україна».

Джерело: Камінь-Каширська громада

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 249 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]