Головна » 2016 » October » 27 » Музейні працівники – рятівники мистецької спадщини Луцька
16:02
Музейні працівники – рятівники мистецької спадщини Луцька
Музейні працівники – рятівники мистецької спадщини Луцька

Ще 29 травня цього року у Волинському краєзнавчому музеї відбулися «Музейні посиденьки» на тему «Забуті пам’ятники міста Луцька». Учасник заходу, провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис порушив питання про порятунок скульптур відомого луцького скульптура Миколи Голованя у Центральному міському парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

Ці високохудожні скульптури були створені митцем у 1976 році. За тематикою вони є міфологічно-казковими. Зокрема, це вирізьблені постаті Мавки, Русалки, Чаклуна, Баби-Яги, лісової богині Діванни (Діани), дволикого Януса, Колеса Фортуни тощо. На жаль, за сорок років скульптури зазнали більших чи менших руйнувань: деякі попадали, деякі були пошкоджені місцевими вандалами.

На «Музейних посиденьках» присутні одностайно підтримали пропозицію Сергія Лиса про порушення питання щодо порятунку скульптур, які є історичною та культурною спадщиною міста. Громадський діяч, керівник «Креативного простору «Озерний вітер» Сергій Рижков, який був присутній на посиденьках, пообіцяв звернутися до міської влади з відповідним проханням. Власне, саме після його звернення заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця взяв на себе зобов’язання особисто керувати цією справою.

З 4 по 23 серпня 2016 року тривала робота по встановленню скульптур, які звозилися з усіх закутків парку на єдину алею, розташовану праворуч від пам’ятника Лесі Українки. Потім сам Микола Головань їх і відреставрував. Вже на 25-ту річницю від Дня Незалежності України алею з 30-ма мистецькими скульптурами було представлено лучанам.

Прикро, але після цього роботи по впорядкуванню алеї, обіцяні чиновниками, припинилися. Скульптури не були належним чином укріплені: фундамент далеко не всіх із них було забетоновано, привезена земля залишилася лежати пагорбами, хоч нею мали вирівняти ландшафт і укріпити роботи Миколи Голованя. Не було встановлено й інформаційні таблички з поясненнями до скульптур. Врешті-решт, кілька з неукріплених фігур незабаром впали: скульптура «Кіт – Бременський музикант» ще наприкінці серпня, а скульптура «Скіфська баба» – наприкінці вересня. На жаль, працівники парку жодним чином не подбали про їх повторне встановлення, хоча на це було потрібно мінімум зусиль.

Зрозуміло, що від дощових калюж і налипання снігу скульптури можуть зазнати на землі швидкого руйнування. Не кажучи вже про сам факт: мистецькі роботи не повинні лежати на землі. Зрештою, в середині вересня скульптуру «Кіт – Бременський музикант» поставили на місце музейники разом з кількома небайдужими волонтерами.

А нещодавно, 27 жовтня, музейні працівники знову самотужки поставили на місце скульптуру «Скіфська баба» (робота зайняла лише з півгодини часу).

Все це, звичайно, добре, але сподіваємося, що надалі за збереження мистецької спадщини Луцька все ж будуть нести відповідальність не музейники на добровільних засадах, а ті особи, які повинні робити це згідно своїх посадових обов’язків. І що хоча б в наступному 2017 році місто знайде можливість завершити обіцяні роботи щодо впорядкування мистецької алеї Почесного громадянина міста Луцька Миколи Голованя.

Сергій Лис,
провідний науковий співробітник  Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 671 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.7/12
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]