Головна » 2014 » November » 12 » Музей запрошує на інтерактивну екскурсію „Мандруємо століттями. Гончарство”.
20:40
Музей запрошує на інтерактивну екскурсію „Мандруємо століттями. Гончарство”.
Музей запрошує на інтерактивну екскурсію „Мандруємо століттями. Гончарство”.

   11 листопада у Волинському краєзнавчому музеї було вперше проведено інтерактивну екскурсію під назвою „Мандруємо століттями. Гончарство”, яку працівники відділу етнографії та народних промислів розробили для дітей середнього шкільного віку.

   Під час екскурсії школярі 5 класу загальноосвітньої школи №25 міста Луцьк дізналися про еволюцію гончарства від нового кам’яного віку (VІІІ тис. до н. е.), коли людина навчилась виліплювати посуд з глини, до гончарних осередків, що збереглись на Волині.

   Екскурсія-мандрівка відбувалась по заздалегідь визначеному маршруту. На шляху у спеціальних інтерактивних зонах екскурсанти виконували практичні завдання. Це дало можливість закріпити теоретичні знання, отримані із розповіді наукового співробітника, та зрозуміти процес виготовлення глиняного посуду. Не менш цікаво дітям було дивитися за допомогою збільшуваного скла на археологічні артефакти: домішки у фрагментах кераміки, їх товщину, способи орнаментування, особливості випалу, фактуру тощо. У першій інтерактивній зоні діти також спробували самостійно виготовити горщик методом ручного та джгутового ліплення, на свій смак орнаментувати маленьку посудину найдавнішими способами (відтиском шнура, ритування, лощення та ін.).

   Оглянувши фрагменти кераміки періоду Київської Русі у вітринах експозиції, учні-мандрівники з інтересом вигадували власні авторські знаки – клейма і проставляли їх на денцях своїх виробів. Це дало можливість дітям проявити свої художні здібності та естетичний смак. Екскурсанти також дізнались про те, яку науку потрібно було пройти, щоб стати майстром у ремісничому цеху.

   Екскурсовод розповів про історію порцеляни, „китайський секрет”, діяльність Корецької мануфактури та ознайомив зі зразками порцелянових виробів з фондів Волинського краєзнавчого музею.

   В експозиції діти побачили гончарний круг, який походить з с. Рокита Старовижівського району; отримали цікаву інформацію про волинських гончарів, дізнались про особливості виготовлення та продажу їх продукції. Усім було цікаво почути „голос” виробів з глини: випаленого горщика та сирцю, покритого поливою та тонкостінного. Щоб запам’ятати осередки гончарства на Волині, дітям було запропоновано відшукати їх на карті. З цим завданням усі швиденько впорались.

   На завершення юні відвідувачі розбіглися по експозиційних залах, щоб віднайти ті експонати, які були зображені на картинках. За активну, уважну та результативну роботу усі отримали подарунок-сувенір – листівочку у формі горщика з цукеркою.

   Школярі за півтори години побували у різних часових періодах і відчути себе у ролі майстра-гончара.

Запрошуємо усіх охочих взяти участь у екскурсії-мандрівці.

Замовити екскурсію можна за телефоном: 24 23 58 (відділ етнографії).

Оксана Моренчук,

молодший науковий співробітник відділу етнографії та народних промислів

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 840 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]