Головна » 2016 » July » 10 » Міжнародна конференція в краї
14:39
Міжнародна конференція в краї
Міжнародна конференція в краї

Організаторами міжнародної наукової конференції “Перша світова війна на Волині”, що проходила в Маневицькому районі, були управління культури Волинської облдержадміністрації, Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, наукові інституції України та Польщі, Маневицькі райдержадміністрація, районна та селищна ради, Волинський обласний та Маневицький краєзнавчі музеї.

Протягом двох днів учасники заходу мали нагоду обговорити події столітньої давності на теренах Волині. Луцький прорив 1916 року – одна з пам’ятних подій Першої світової, яка історично змінила долі багатьох народів Європи, породивши ідеї самовизначення та незалежності.

В конференції взяли участь і виступили ківерчани: доктор історичних наук професор Луцького інституту розвитку людини університету “Україна” Олександр Дем’янюк, завідувач відділу Національного природного парку “Цуманська пуща” Павло Савчук, директор районного краєзнавчого музею Степан Войчик, члени військово-історичної групи “Азимут”.

Незабутні враження від Костюхнівського меморіального комплексу, який добре впорядкований та доглянутий, музею Центру діалогу “Костюхнівка” (директор Ярослав Гурецький), виступу юного археолога шестикласника Кузнєцовської ЗОШ № 1 Михайла Левицького, участі молодіжних харцерських організацій.

Характерно, що, на відміну від недавнього заходу – військово-історичного фестивалю в Ківерцях, приуроченого 100-річчю Луцького прориву на території нашого району, усе, що бачили і чули учасники міжнародної конференції в Маневичах, не удостоїлося характеристик “шабаш, “збіговисько”.

Пам’ятати про історичне минуле краю – наш обов’язок. Пам’ятати та робити висновки, що на війні немає “своїх” чи “чужих”. Є бійня, яка руйнує долі людей, породжує болі та страждання.

Це ми вже усвідомили, коли сьогодні проливається кров на сході України.

Степан Войчик,
директор Ківерцівського краєзнавчого музею

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 796 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]