Головна » 2014 » November » 19 » „Минуле і сучасне сільського господарства мого краю”.
12:11
„Минуле і сучасне сільського господарства мого краю”.
„Минуле і сучасне сільського господарства мого краю”.

   Під такою назвою пройшла нещодавно Перша обласна молодіжна краєзнавча науково-дослідна конференція. На базі Музею історії сільського господарства Волині-скансен, що в селищі Рокині Луцького району учні старших класів міста Луцька і Волинського краю презентували свої наукові доробки.

   Науковці Музею започаткували проведення таких щорічних краєзнавчих, науково-дослідницьких молодіжних конференцій з метою збереження історично-достовірної інформації, матеріалів, свідчень людей про особливості стану сільського господарства краю в різні роки, про людей сільськогосподарської праці, про регіональні особливості технологій сільськогосподарського виробництва, про особливості місцевих традицій, звичаїв і обрядів сільськогосподарського циклу різних епох і часів, про дослідників і науковців Волині.

   Юні краєзнавці-науковці спрямували свої дослідження у напрямках вивчення історії господарств різних форм власності свого краю, опису життєвого шляху передовиків і новаторів сільськогосподарського виробництва, дослідження особливостей обрядів і традицій сільськогосподарського циклу волинян. Поза увагою учнів залишився напрям дослідження особливостей сільськогосподарських технологій в різних галузях господарювання та розвиток сільськогосподарської науки Волині.

   Наймолодшими учасниками конференції були учні Хорлупівської школи Ківерцівського району Протасюк Андрій (9 клас) та Шокало Андрій (7 клас). Під керівництвом свого наставника Протасюка Віталія Григоровича – директора школи, вчителя історії Хорлупівської школи та за підтримки вчителя інформатики, учні зібрали багатющий пошуковий матеріал: це фото передовиків і новаторів виробництва та відеозаписи їх спогадів про свій життєвий та трудовий шлях; документи що підтверджують трудові здобутки цих людей, а також інформація про людей праці, яка стане доступною не одному поколінню волинян, адже вона буде збережена і експонуватиметься в Музеї історії сільського господарства Волині – скансен. Учні з захопленням і почуттям гордості розповідали про своїх односельців учасникам конференції. Старання і праця молодих дослідників-краєзнавців була відзначена Дипломом І ступеня.

   Зрілі, по дорослому осмислені були роботи учня 11-го класу НВК с.Замшани Ратнівського району Савенюка Романа, та учениці 10 класу ЗОСШ с.Затурці Локачинського району Дубчук Дарини. Їх наставники – вчителі історії Бірук Максим Віталійович та Радчук Лілія Олександрівна спрямували пошук своїх вихованців у історичне минуле краю. На підставі архівних джерел, матеріалів місцевих музеїв, спогадів старожилів, фактичних матеріалів, що засвідчували про рівень розвитку господарств в селі Замшани та фільварку родини Липинських у с. Затурцях обоє учнів зробили висновок про те, що проблеми і успіхи сільських господарств залежать не тільки від політики держави в цій галузі, а й в значній мірі, від особистих якостей очільників цих господарств, їх рівня освіти, культури, особистісних рис, лідерських та організаторських якостей. Їх роботи були удостоєні Дипломів ІІ-го ступеню.

   З долею талановитого, але маловідомого широкому загалу волинян , вченого агрохіміка Бобка Євгена Васильовича, уродженця с. Бобичі Володимир-Волинського району, автора понад 150 наукових праць, знайомила учасників конференції учениця гуртка „Юні рослинники” еколого-натуралістичного відділу Нововолинського центру дитячої творчості Микитюк Вікторія (керівник - Зіркевич Ольга Миколаївна).

   Цікавими були краєзнавчі виступи за напрямком „Традиції і обряди господарського циклу” учнів шкіл м. Луцька які працюють в гуртках Волинського центру туризму та екскурсій. Зацікавленням членів гуртка „Географи-краєзнавці” було питання способів підтримання здоров’я нашими предками, зокрема, питання екологічних аспектів харчових традицій Волинського Полісся. Про результати роботи доповіла Морозюк Діана - учениця 11 класу ЗОСШ №25 (керівник – Поліщук Лілія Михайлівна, науковий керівник - Мірошніченко-Гусак Людмила Андріївна, завідувач відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею). Учні змогли у, здавалось, буденному і повсякденному побачити певні особливості, закономірності харчування, на які мало хто звертав увагу. Дипломом ІІІ-го ступеню журі відмітило цю ротобу.

   Забуті сторінки нашого побуту, економіки, до яких пробуджується інтерес сьогодні, а саме відродження валяння на Волині, досліджували члени гуртка „Етнографічне краєзнавство”. Корх Ірина учениця 11 класу ЗОСШ №25 (керівник - Воронецька Світлана Миколаївна) не тільки з захоплення розповідала про наші давні традиції, але й демонструвала роботи учнів виконаних під керівництвом майстрів, що зберегли забуті вміння.

   Під час представлення робіт молоді дослідники успішно використовували мультимедійні презентації, як ілюстративний матеріал, що доповнював суть і зміст роботи. Кожен учасник конференції був нагороджений Подякою та цінними подарунками від дирекції Музею, книгами з авторським підписом Олександра Миколайовича Середюка. Понад 200 оригінальних експонатів передали учасники конференції дирекції Музею. що поповнять фонди Музею та збагатить експозицію.

   Конференція засвідчила, що серед молодого покоління не згас інтерес до історії, традицій і звичаїв свого краю, який є основою патріотизму. Про патріотизм сьогодні говорять багато, але він не формується на пустому місці. Саме вивчення минулого, пізнання і аналіз сьогодення, тобто праця розуму і душі, формують патріотичні настрої і почуття власної гідності за свою Батьківщину.

   Участь в краєзнавчій науково-дослідницькій роботі сприятиме більш глибокому пізнанню історії свого краю, ролі краю і його людей в українській та світовій спільноті різних часів, сприятиме пізнанню досвіду предків, а отже примножуватиме патріотичні почуття. Особливу увагу організатори конференції звертали на сільську молодь, бо участь в такого роду дослідницькій роботі, яка не вимагає дорогого спеціального обладнання, матеріалів та приладів, надасть їм можливість виявити і розвивати навички дослідництва і наукового пошуку, творчості, вміння висловлювати свої думки у науковому стилі, відстоювати свою думку в прямій дискусії.

   Музей запрошує молодіжний, учнівський загал до участі у Другій краєзнавчій, науково-дослідницькій, молодіжній конференції „Минуле і сучасне сільського господарства мого краю”, яка відбудеться уже в червні наступного року.

Члени журі конференції за роботою

Ганна Середюк,

провідний науковий співробітник Музею,

ініціатор і член журі конференції

Фото – Ольги Рогової

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 950 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]