Головна » 2017 » September » 7 » Маневицький музей запрошує до столу
11:09
Маневицький музей запрошує до столу
Маневицький музей запрошує до столу

смт. Маневичі Волинської області, 12 вересня 2017 року
З нагоди другої річниці Маневицького човна – моноксила
ВСІХ НЕ БАЙДУЖИХ ДО ДОЛІ ЦІЄЇ ЗНАХІДКИ
ЗАПРОШУЄМО
в смт.Маневичі, для участі в проведенні круглого столу

«ВРЯТУЙМО – ЗНАХІДКУ ТИСЯЧОЛІТТЯ»

З метою термінового вирішення збереження Маневицького човна – моноксила, та вирішення актуальних проблем консервації, реставрації та перспектив музеєфікації цієї сенсаційної Європейської знахідки, Маневицький краєзнавчий музей запрошуює фахівців археологів, реставраторів, музейників та інші наукові інституції, а також представників засобів масової інформації та небайдужих земляків які хочуть долучитися до фінансової підтримки, взяти участь 12 вересня 2017 року о 12 год. у проведенні круглого столу «Врятуймо – знахідку тисячоліття», який відбудеться біля самої знахідки.

Віднедавна до об’єктів культурної спадщини європейського значення ствердно можна віднести сенсаційну знахідку – «Маневицький човен - моноксил», довжиною 12 метрів 20 сантиметрів, але цей стародавній човен не єдиний знайдений два роки тому в річці Стир. У цій же річці знайдено іще три човни, два які на даний час знаходяться біля нього, а третій правда до жодного музею не потрапив, а ймовірно вже в приватній колекції.

Перші дослідження радіо вуглецевого аналізу відібраних зразків деревини, вказують що перший човен був зроблений в 11 – 14 століттях, а на основі досліджень європейських інституцій із Центру підводних досліджень університету Клайпеди та університету Вільнюса датували човен 1223-1295 роки із імовірністю 95,4%.

Боляче, що перша унікальна знахідка простоює в цеху і руйнується, другу унікальну знахідку вкрали, а ще два човни знаходяться в непристосованих приміщеннях.

Для контактів та довідок: Петро Микитович Хомич - 0968465967, 0337621040, [email protected].

Маю милу надію на порозуміння і допомогу!

Директор Маневицького краєзнавчого музею П.М.Хомич

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 615 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]