Головна » 2021 » August » 23 » «Ковельський історичний музей – Незалежній Україні»
09:37
«Ковельський історичний музей – Незалежній Україні»
«Ковельський історичний музей – Незалежній Україні»

З нагоди 30-ої річниці Незалежності України у міському музеї відкрилась виставка «Ковельський історичний музей – Незалежній Україні».

Свою колекцію Ковельський історичний музей почав формувати з початку 90-х років XX ст. в період відновлення української державності, водночас із формуванням нового світогляду, цінностей та ідентичності. Перші експонати в музеї з’явилися завдяки пошукової роботи, спілкуванню з ковельськими старожилами та експедицій по Ковельському району.

За 30 років Незалежності музей став невід’ємною частиною міського простору, своєрідним інформаційним центром, де можна отримати нові знання, дані і факти. У сучасних умовах музей перетворився на майданчик для комунікацій та суспільного діалогу.

Нині музейна колекція налічує більше семи тисяч експонатів. Чимало артефактів не представлені в експозиції і зберігаються у фондах. Тому мета нової виставки – познайомити відвідувачів із музейними пам’ятками, які на локальному рівні презентують і нашу минувшину, і сучасну історію.

Виставка за своїм наповненням є еклектичною як і сама музейна робота, що є багатогранною і різновекторною. В експозиції представлено понад вісімдесят пам’яток з фондів Ковельського історичного музею різних періодів, типологій та стилів.

Нумізматична колекція презентує монети різного номіналу і різних держав : срібні римські монети (денарій), Московського царства і Російської імперії (денга, полушка, копійка, рубль), Речі Посполитої (солід, грош, злотий), Кримського ханства (акча, копійка Шахін Герая) і швецький солід, Австрійської і Австро-Угорської імперії (крейзер, гелер, пфеніг), Третього Рейху (рейхсмарки) і Незалежної України (гривня, копійка і ювілейні монети).

На виставці можна побачити чимало цікавих експонатів: повна збірка торів Тараса Шевченка за редакцією Дмитра Дорошенка,1914 року, щорічне православне видання Волинські Єпархіальні відомості (1877 р., Житомир), підручник «Медична флора або зображення вживаних лікарських рослин» під редакцією Вінклера (1855 р., С.Петербург).

Для любителів Східного мистецтва із фондів музею представлені нецке – фігурки китайського бога Хотея, який приносить в дім достаток, добробут і розквіт, виготовлені із слонової кістки.

В експозиції демонструються кишенькові годинники кінця XIX – початку XX ст., настільний німецький годинник 1940-х рр., парові самовари, предмети церковної утварі та інші експонати.

Другий розділ виставки представлений картинами місцевих художників: Тетяни Степанюк, Віри Журби, Миколи Конопацького, Василя Королюка, Валентина Данилюка.

Тематична експозиція «Героям слава», яка розгорнута у музеї на постійній основі, доповнена документами і особистими речами військовослужбовців ЗСУ, які загинули на Сході України : Олександра Ярмолюка, Андрія Мостики, Андрія Задорожнього, Анатолія Іллюха.

Запрошуємо ковельчан і гостей міста у музей!

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 287 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]