Головна » 2016 » June » 23 » Конституція – Основний Закон демократичної країни
16:11
Конституція – Основний Закон демократичної країни
Конституція – Основний Закон демократичної країни

   23 червня 2016 року в приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулася презентація виставки «Конституція – Основний Закон демократичної країни», сформованої на основі оригінальних документів, світлин, мап, плакатів, книг, газет, рукописних матеріалів з фондів музею, починаючи з початку XVIІІ століття та закінчуючи сьогоденням. На відкритті відвідувачі Волинського краєзнавчого музею ознайомилися із блоком матеріалів, присвячених прийняттю «Пактів і Конституції…» Гетьмана Пилипа Орлика у 1710 році, законами конституційного характеру Центральної Ради, Гетьманату Павла Скоропадського і Директорії УНР у 1917–1921 роках, Української Головної Визвольної Ради у 1940-х роках, радянськими квазі-конституціями УРСР, проміжними варіантами проектів Конституції України 1990-х років, фотографіями тих українських діячів ХХ століття, які були причетні до створення законодавчих актів конституційного характеру і сучасного Основного Закону нашої країни, тощо. Представив же усі ці матеріали присутнім провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис.

   На презентацію виставки, приуроченої відзначенню 20-ої річниці Конституції України та 25-ої річниці незалежності України, завітали молоді працівники управління Служби безпеки України у Волинській області. Їм, як представникам державного правоохоронного органу спеціального призначення, який забезпечує державну безпеку України, було особливо цікаво дізнатися в деталях про нелегкий перебіг історії прийняття Основного Закону України. Адже Конституція, крім усього іншого, закріплює засади суспільного і державного ладу та гарантує безпеку її громадянам. Тому Основний Закон держави потребує особливого правового захисту від порушень як «знизу» – фізичними і юридичними особами, так і «згори» – різними гілками державної влади.

   З особливим інтересом усі відвідувачі оглянули на виставці унікальні матеріали, передані до музею колишніми народними депутатами Верховної Ради України Андрієм Бондарчуком і Миколою Жулинським. Серед них, зокрема, чотири, нині вже доволі раритетні, оригінальні проекти Конституцій України 1992–1996 років та експресивні примітки (своєрідна літописна стенографія) Миколи Жулинського на аркушах з окремими статтями проекту Основного Закону, зроблені ним під час обговорення і голосування за нього в ніч з 27 на 28 червня 1996 року.

   Наприкінці заходу було також порушено питання про перебіг нинішньої конституційної реформи в України, яка має максимально наблизити її положення до норм Європейського Союзу.

   Виставка «Конституція – Основний Закон демократичної країни» буде працювати з 23 червня до кінця серпня, в дні роботи музею з 10.00 до 18.00 окрім суботи і понеділка.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 776 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]