Головна » 2014 » November » 24 » Як виготовляли лляну нитку в обласному музеї.
15:28
Як виготовляли лляну нитку в обласному музеї.
Як виготовляли лляну нитку в обласному музеї.

   18 листопада у Волинському краєзнавчому музеї вдруге відбулася пізнавальна година з елементами гри «Як виготовити лляну нитку?». На заході були присутні учні 5-го класу Луцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №25.

   Для учасників пізнавальної години була організована міні-виставка на якій представлені знаряддя для обробки льону та конопель: прач, терниця, тріпачка, гребені, гребінки, щітки з металевими зубцями та з щетини дикого кабана. Про практичне застосування цих знарядь учням розповіла ведуча заходу, молодший науковий співробітник відділу етнографії Оксана Грабинська. Школярі зачитували прислів’я про прядіння, слухали уривок з повісті І.Нечуя-Левицького «Кайдашева сім᾿я», дивилися слайд-фільм, вичісували волокна льону на металевій щітці, працювали на терниці тощо.

   Наступним етапом пізнавальної години стало створення нитки з обробленого льоноволокна. Цей процес демонструвала майстриня-ткаля з Луцька – Дейна Зіновія. В її руках вправно крутиться і веретено і колесо коловоротка. Учні з захопленням спостерігали за прядінням на механічній прядці та спробували самостійно опанувати цей процес виготовлення лляної нитки. До давнього ремесла долучилися не лише дівчата а й усі хлопці класу.

   На завершення заходу учасники переглянули фільм про створення серпанкового полотна на ткацькому верстаті, як завершального етапу складного процесу ткацтва.

Оксана Грабинська,

молодший науковий співробітник відділу етнографії та народних промислів

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1031 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/12
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]