Головна » 2015 » October » 15 » Фотовиставка давнього Володимира-Волинського відкрилася у нижньому храмі собору Різдва Христового
10:41
Фотовиставка давнього Володимира-Волинського відкрилася у нижньому храмі собору Різдва Христового
Фотовиставка давнього Володимира-Волинського відкрилася у нижньому храмі собору Різдва Христового

   Більше 50-ти світлин міста, початку 20-го століття, фотознімки богослужінь та вінчань у храмі Різдва Христового, що датуються 1916-1918-м роками, представлені на фотовиставці, приуроченій святу Покрови. Експозиція діє у нижньому храмі собору, який ще називають Покровською церквою, – повідомляє Інтернет-видання ”БУГ”.

   Фотовиставка умовно поділяється на дві частини – на одній – види давнього Володимира, початку 20-го століття, періоду Першої та Другої світових воєн до сьогодення. На другій частині – світлини самого храму, яким він був, як стояв у післявоєнних руїнах. Фотознімки відображають оздоблення храму, обличчя священнослужителів різних періодів, навіть вінчання містян.

   Як розповів директор історико-культурного заповідника ”Стародавній Володимир” Володимир Пикалюк, нижня, або Покровська церква відреставрована та придатна для екскурсантів лише нещодавно. Протягом 2014-2015-го років там проводилися роботи по благоустрою храму, оскільки в період війни приміщення використовували як овочевий склад. “Робилися спроби реставраційних робіт ще на початку 21-го століття, однак сучасного вигляду церква набула лише цьогоріч”, – розповідає пан Пикалюк.

   Собор будувався орієнтовно у 18-му столітті, перше богослужіння у храмі провели 1766-го року. Він пережив немало воєн, руйнацій, відбудов, був єзуїтьським, василіанівським, і лише після панування Польщі перейшов до православної громади. На сьогодні духовенство храму планує зробити діючою і нижню церкву, так званий “зимовий” або “теплий” відділ собору.

Категорія: Державний історико-культурний заповідник „Стародавній Володимир” | Переглядів: 1068 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]