Головна » 2014 » October » 29 » „Дзвони пам’яті” у музеї.
17:37
„Дзвони пам’яті” у музеї.
„Дзвони пам’яті” у музеї.

   На відзначення 70-річчя звільнення України від німецько-фашистських загарбників 29 жовтня 2014 року у Волинському краєзнавчому музеї було проведено історичну годину „Дзвони пам’яті”.

   День визволення України було встановлено Указом Президента України № 836, від 20 жовтня 2009 року з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні.

   У ході Другої світової війни саме на території України відбулися ключові бої, які відіграли важливу історичну роль у звільнені Європи. Україна під час Другої світової війни була полем бойових дій, зазнала величезних матеріальних та людських втрат. Нацистським режимом було закатовано понад 5,5 млн. цивільних людей, 1367 тис. військовополонених. 3 млн. чоловік загинули під час бойових дій на території України. 2,5 млн. чоловік депортовано на примусові роботи до Німеччини. Загальні втрати становили близько 20% від всього населення України.

   У військах чотирьох Українських та I Білоруського фронтів, які вели бойові дії проти німецької армії на території України, українці складали 50-70% особового складу, у тому числі близько 300 генералів. Внесок України у перемогу над нацизмом визнаний фактом прийняття її до членів-засновників Організації Об’єднаних Націй.

   До дня визволення України працівниками музею створена виставка „У роки війни. Літопис у конвертах, поштівках, марках” (на основі філателістичної та філокартичної колекцій Волинського краєзнавчого музею та приватної збірки луцького колекціонера Ігоря Гнатюка). На виставці представлено понад 80 експонатів. Це – конверти, поштівки, марки, які випускались до річниць Перемоги у Другій світовій війні у різний час; марки поштові Третього Рейху, які були в обігу в Україні в роки німецької окупації; марки поштові Підпільної пошти УПА періоду Другої світової війни; марки поштові Карпатської України 1939 р.; конверти та марки незалежної України. З матеріалами виставки присутніх (учні Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського та Луцького ВПУ будівництва та архітектури) познайомила молодший науковий співробітник відділу новітньої історії Олена Дубень.

   На заході виступив Голова волинської обласної організації ветеранів України Олександр Олександрович Булавін.

   На завершення зустрічі присутні переглянули фільм „Між сталевими жорнами” про події Другої світової війни на території України із циклу „Невідома Україна” а також оглянули музейну експозицію присвячену Другій світовій війні.

Фото Л.Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 807 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]