Головна » 2016 » October » 5 » Дослідження на Червищанському плацдармі
12:24
Дослідження на Червищанському плацдармі
Дослідження на Червищанському плацдармі

На Волині триває експедиція, присвячена подіям І світової війни – Брусиловського (Луцького) прориву. Організаторами пошуково-археологічної експедиції стали Спеціалізована установа «Волинські старожитності» та Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки під егідою ВГО «Союз Народна Пам’ять» та також за підтримки Фонда Анатолія Лісіцина в Україні. Експедиція проходить на території, де відбувалися кровопролитні бої у липні 1916 – квітні 1917 рр. за «Червищанський плацдарм» на р.Стохід і отримала таку ж умовну назву. У дослідженнях прийняли участь пошуковці (О.Златогорський, Д.Дем’янчук, В.Карпюк), скаути (К.Арбатов, Т.Вялкін, Б.Заланський), голова Олениненської сільської ради О.Сидорук, краєзнавець Валерій Андрушкевич, місцеві жителі.

На початку липня 1916 р. солдати російської 3-ї армії генерала Леша в кількох місцях прорвали оборону німецьких військ генерала Хауера. Внаслідок швидкого наступу вони переправились на лівий берег р.Стохід біля сіл Червище, Рудка, Тоболи і захопили між селами Оленине та Старі Червища спочатку трьохкілометровий плацдарм, а пізніше розширили його до 8,3 км по фронту та 3,2 км в глибину. Війська російських 8-ї та 3-ї армій вийшли на лінію р.Стохід і встановили фронт вздовж неї від селища Любешів до залізниці Ковель-Луцьк. В результаті бойових дій на Стоході лише з російської сторони загинуло до 10 000 солдатів. У 1920-х роках останки загиблих були перепоховані польською владою на спеціальних меморіалах, часто на так званих «міжнародних», де знайшли свій останній спочинок солдати ворогуючих армій. Проте, ще багато останків залишилися лежати на полях «Червищанського плацдарму» до наших днів.

Базою експедиції стало с.Оленине – завдяки підтримці місцевого сільського голови О.Сидорука, який протягом останніх 3-х років запрошував пошуковців до досліджень, але події на сході України (в яких він приймав також участь у лавах ЗСУ) не давали змогу провести експедицію. Експедиція працювала в декількох напрямках – на лівому і правому березі р.Стохід в с.Оленине, в с.Тоболах, в с.Рудка Червинська та у с.Заріка біля Любешова. Необхідно було перевірити наявну інформацію про захоронення та обстежити створені у 1920-х роках меморіали.

У с. Заріка за переказами місцевих старожилів та краєзнавців розташовувалося 2 пагорби з похованнями козаків із загону полковника корейського походження Кім Ін Шу. Проте під час розрізу пагорбів пошуковцями останків виявлено не було. Необхідно продовжити пошуки у сусідньому селі Буцинь. Так само не було виявлено останків у 2-х пунктах с.Оленине, за переказами з одного з них останки були перенесені у 1920-х роках, ймовірно на міжнародний меморіал у с.Тоболи. Але на обійсті будинку Олени Приходько в с.Оленине виявлено та ексгумовано останки 6-х німецьких солдатів. Там же у Оленине, в лісі існує упорядкований місцевою владою меморіал німецьких воїнів, який планується перетворити у місце перепоховання виявлених останків.

Карта бойових дiй загону Кiм Iн Шу в районi с.Зарiка (матерiали С.Ткачова)

Ймовiрне мiсце  поховання російських козакiв у с.Зарiка

Ексгумацiя поховань у с.Оленине

Вiйськовий меморiал у с.Оленине

У с. Рудка Червинська планувалося провести дослідження та ексгумацію на знищеному «збірному» похованні, що виявлено цього року краєзнавцями та О.Златогорським. Але місцеві лісники упорядкували поховання, встановили хрест та інформаційну табличку. Поховання отримало статус пам’ятки і тому ексгумація тут не проводилась.

У с. Тоболи в урочище «Дубиський бір» виявлено знищений меморіал німецьких солдатів, який і нині є об’єктом зацікавлення мародерів. Обмеженість часу і погодні умови не дозволили пошуковцям провести тут дослідження. Проте останки з цього меморіалу планується перенести на меморіал у с.Оленине.

Знищений вiйськовий меморiал у с.Тоболи

Мiжнародний меморiал у с.Тоболи. На фото - Iгор Пасюк

24-25 вересня пошуковці прийняли участь в регіональній конференції, присвяченій 100-річчю Брусиловського прориву, що відбулася у селищі Маневичі.

Представник ВГО «Союз «Народна пам’ять», керівник Спеціалізованого підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський проінформував учасників заходу про про проміжні підсумки пошуково-археологічної експедиції на Червищанському плацдармі, перший етап якої завершився 24 вересня, в день початку конференції.

Виступ О.Златогорського на конференцii в Маневичах

Борис Заланський – наймолодший учасник заходу, 12-річний скаут, розповів про свої враження від участі в пошуковій роботі, оскільки напередодні мав можливість під керівництвом досвідчених фахівців брати безпосередню участь в пошуку і ексгумації останків воїнів, полеглих у Великій війні.

Роботи ще не завершені, тому другий етап експедиції розпочнеться найближчим часом.

Джерело: прес-центр Спеціалізованої установи «Волинські старожитності»

Категорія: Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки | Переглядів: 1216 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]