Головна » 2018 » September » 1 » Для музею-скансена просять ще 590 тис. грн
10:19
Для музею-скансена просять ще 590 тис. грн
Для музею-скансена просять ще 590 тис. грн

На засіданні постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму Волинської обласної ради підтримано проект Про зміни до Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини. Разом з тим, відбулося активне обговорення цього питання.

За інформацією начальника управління культури, з питань релігій та національностей ОДА Валерія Дмитрука, зміни до програми передбачають збільшення фінансування для Рокинівського музею сільського господарства Волині-скансен. Йдеться про 590 тис. грн. Посадовець та сам керівник закладу Олександр Середюк переконують, що додаткові кошти потрібні на здійснення охорони, підвищення заробітної плати та проплату за енергоносії.

Пан Середюк зауважив, що в музеї існує спецфонд, до якого протягом року надійшло лише 90 тис. грн. Він розповів, що цих коштів не вистачає на всі потреби. Наразі ж потрібно подбати про встановлення унікальної гончарської печі 14 ст., привезеної з Жидичина. У планах і реконструкція старовинних поліських хат, які будуть суттєвих доповненням на території скансена. Між тим, голова комісії Петро Савчук має сумнів щодо правдивості інформації про спецфонд: "Я не впевнений, що у вас прозорі обліки. Зробіть цю прозорість. Я повністю булу Вас підтримувати".

Олександр Середюк відреагував на цей закид, запевняючи, що в музеї працювали перевірки. Він далі наполягає, що волинський скансен не прибутковий.

Свої ж пропозиції щодо майбутнього закладу висловив заступник голови комісії Юрій Поліщук. Він вважає, що зовнішня експозиція музею та стиль одягу його співробітників викликають враження дисонансу. "Я - історик за фахом. Розумію, який одяг носили волиняни в ту епоху і яким був побут, коли хати, що на території музею, були не експонатами. А потрапивши до вас, школярі думають, що тих хатах жили люди, які носили козацький одяг. Було би добре, якби ви врахували це", - зауважив Юрій Поліщук. Він каже, що аргументом для такого висновку стало не тільки знання історії свого краю, а й враження від відвідування подібних закладів в Україні.

Олександр Середюк обіцяв дослухатися до побажань депутата. Він також додав, що після кількох зустрічей з головою обласної ради Ігорем Палицею, напрацював план розвитку музею до 2020 року.

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 464 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]