Головна » 2021 » August » 18 » Діти прикордонників вчилися у музеї робити ляльку-мотанку
15:32
Діти прикордонників вчилися у музеї робити ляльку-мотанку
Діти прикордонників вчилися у музеї робити ляльку-мотанку

У музеї Волинського прикордонного загону відбувся майстер-клас із виготовлення найдревнішого мовчазного символу – ляльки-мотанки.

Захід організували для дітей прикордонників. Вони мали унікальну можливість створити власними руками маленьку іграшкову ляльку, назва якої мотанка. Вона походить від слова «мотати», а загальний вигляд такої ляльки являє собою фігурку людини, зазвичай жіночу, виготовлену зі шматочків тканини. Мотанка — символ добробуту, добра й надії. Вона виконувала функцію оберегу людської долі.

Учасники вчилися виготовляти «Подорожницю». Саме такий оберіг у давнину давали тому, хто вирушав у дорогу.

«Люди вірили в те, що ця лялька буде оберігати в дорозі від голоду, холоду. І гарантуватиме щасливе повернення додому», – зазначила Катерина Фаримець – майстриня, яку запросили для проведення майстер-класу. Також умілиця ознайомила дітей з історією, видами та цікавими фактами сакрального оберега.

Юні рукодільники із задоволенням поринули у творчий процес і дуже вправно зуміли справитися з робочим матеріалом. Приємно відзначити, що серед охочих створити ляльку був і хлопчик.

Діти уважно прислухалися до порад майстрині та радо допомагали один одному.

«Я дуже люблю робити дивовижні речі своїми руками. Сьогодні я навчилася робити ляльку-мотанку «Подорожницю», – поділилася враженнями від заняття Лада Жовнич. Цікавим був майстер-клас і для її сестрички Дарини, яка розповіла, що їй сподобалася саме ця лялька, адже вона є іграшкою й оберегом одночасно. А Даніела Бурдейна пообіцяла, що з радістю прийде на такий майстер-клас іще раз.

Отож з приємними враженнями та гарним настроєм, а, головне, з власноруч виготовленим оберегом, діти поверталися додому.

Джерело: Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон

Переглядів: 238 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]