Головна » 2018 » October » 4 » «Бережіть нас, добрі люди!»
16:39
«Бережіть нас, добрі люди!»
«Бережіть нас, добрі люди!»

До Всесвітнього дня захисту тварин у відділі природи Волинського краєзнавчого музею 4 жовтня була проведена екологічна година «Бережіть нас, добрі люди!». Рішення про його щорічне відзначення прийняв Міжнародний конгрес прибічників руху захисту природи у Флоренції в 1931 році.

Четверте жовтня – день пам’яті святого Франциска Ассізського (1180 – 1226) – засновника католицького чернечого ордену францисканців. Згідно легенд, що дійшли до нашого часу, Франциск володів неймовірною здатністю спілкуватися з тваринами, які не тільки не завдавали йому шкоди, а й слухалися, розуміли та захищали його. У зверненнях до віруючих святий чернець просив не завдавати тваринам болю, берегти, любити та захищати їх. Франциск Ассізський був одним із перших захисників дикої природи. Папа Іоан Павло ІІ назвав його покровителем екології та екологів.

 

Екологічна година була присвячена рідкісним і зникаючим тваринам Волині. Учасники заходу – вихованці дитячого навчально-виховного комплексу №17, познайомились з історією Червоної книги України і тваринами, яким загрожує зникнення: зубром європейським, риссю, видрою, пугачем, журавлем, лелекою чорним, глухарем, тетеруком. В експозиції юні екологи зустрілися з європейським лісовим котом, який є одним із диких предків домашньої кішки. Цей вид повністю зник із території Волині.

У ході пізнавальної екскурсії по залах відділу природи співробітники музею розказали дітям про заходи по охороні тварин, які проводяться у нашій області впродовж року: підгодівля птахів і звірів узимку, охорона лісів, водойм, луків, як середовища їх існування, боротьба із браконьєрством, допомога бездомним тваринам.

На завершення музейного заходу кожен маленький еколог отримав листівочку із зображенням святого Франциска, на якій розміщена цитата з його молитви за тварин.

Ми молимось за всіх наших друзів-звірів,
Особливо за тих, хто страждає,
За всіх, на кого полюють, хто загубився,
Кого викинули, хто наляканий або голодний…
А тим, хто повинен про них турбуватися,
Даруй, Господь, серця, повні співчуття,
Дай їм добрі руки, підскажи ласкаві слова.

Будемо справжніми друзями звірів!

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 729 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]