Головна » 2018 » August » 26 » 26 серпня – 25 років від дня відкриття Музею волинської ікони
00:00
26 серпня – 25 років від дня відкриття Музею волинської ікони
26 серпня – 25 років від дня відкриття Музею волинської ікони

Музейні працівники Волині

щиро вітають колектив

Музею волинської ікони

з 25-річним ювілеєм

та зичать міцного здоров’я,

творчої наснаги та нових здобутків на ниві

музейництва та мистецького краєзнавства Волині,

збереження, дослідження та популяризації

волинського іконопису!

Довідково:

Музей волинської ікони в Луцьку, відділ Волинського краєзнавчого музею, відкрився для відвідувачів 26 серпня 1993 року. Експозиція музею була побудована на пам’ятках іконопису XVI–XVIII століть, зібраних працівниками Волинського краєзнавчого музею у 1970–1980-х роках. Переважна більшість творів сакрального мистецтва надійшла у фонди музею з наукових експедицій 1981–1985 років, перед учасниками яких поставили завдання вивчити, облікувати та зібрати пам’ятки історії і культури у діючих і знятих з реєстрації храмах Волині. Науковим керівником був відомий український мистецтвознавець Павло Жолтовський (1904–1986 рр.). За роки діяльності Музею волинської ікони зусиллями працівників збірка пам’яток сакрального мистецтва перетворилася в цілісну, систематизовану колекцію, яка постійно поповнюється. Сотні творів були привезені з експедицій, передані священнослужителями, подаровані колекціонерами й окремими громадянами.

На сьогодні унікальна збірка музею нараховує понад дві тисячі пам’яток сакрального мистецтва, які дозволяють вивчати різноманітні аспекти художньої культури Волині XVI–XIX століть. Це – твори темперного й олійного іконопису, скульптура, предмети металопластики і декоративного різьблення. Більше чотирьохсот одиниць збереження – ікони кінця XVIII – початку XХ століть, вилучені на українських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон.

Працівники музею створили дві експозиції. Перша експозиція була представлена в орендованому приміщенні по пр. Перемоги, 4, де у шести експозиційних залах демонструвалось 59 ікон.

17 червня 2001 р. на честь 10-річчя проголошення незалежності України відкрито експозицію у новому реконструйованому приміщенні по вул. Ярощука, 5.

Нині у восьми залах Музею волинської ікони експонуються 111 ікон XVI–XVIII століть, які репрезентують творчість окремих іконописців та іконописних осередків Волині. Мистецтво дерев’яного різьблення XVIІ–XVIІІ століть представляють царські врата, хрести-розп'яття, скульптури святих і ангелів.

Перлина експозиції – Холмська Чудотворна ікона Богородиці є унікальною пам’ятка візантійського мистецтва ХІ–ХІІ століть. Святиня шанована у всьому християнському світі. Музей – місце паломництва віруючих різних конфесій.

Щороку експозиція поповнюється творами відреставрованими у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України, його Львівській філії, Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури та в реставраційній майстерні Волинського краєзнавчого музею. За останні п'ять років відреставровані сорок вісім ікон темперного та олійного живопису, троє царських врат та чотири скульптури.

В Україні та за кордоном Музей волинської ікони відомий як науково- дослідницький центр. У щорічних міжнародних наукових конференціях «Волинська ікона: дослідження та реставрація» беруть участь науковці й реставратори з України, Росії, Білорусії, Польщі. Працівники музею ведуть активну роботу з дослідження волинського іконопису та опрацювання музейних колекцій. Видані каталоги «Волинська ікона XVI – XVIII ст. з колекції Волинського краєзнавчого музею», частина I, ІІ, IIІ та «Живопис західноєвропейської традиції XVIII-ХІХ ст.», частина І. Укладені та опубліковані каталоги пам’яток декоративної різьби і скульптури XVII–XIX ст., творів мідно-литої пластики XVIII – початку ХХ ст. та срібних окладів XVIII– XX ст.

   

  

Працівники проводять велику культурно-просвітницьку і виставкову роботу. Музей організував сто сімдесят виставок творів сакрального мистецтва з музейних фондів, приватних колекцій, збірок музеїв України. Подіями у мистецькому житті України стали виставки волинського іконопису у Національному заповіднику «Софія Київська», Національному культурно-художньому та музейному комплексі «Мистецький арсенал», Національному Дніпропетровському історичному музеї, Чернігівському історичному музеї, мистецькій залі Центру дозвілля м. Вараш Рівненської області.

Популяризації колекції сприяє видавнича діяльність представлена путівниками, буклетами, листівками, альбомами. У 1998 році вийшов перший каталог та альбом «Волинська ікона XVI–XVIII ст.», у 2011 – фотоальбом «Музей волинської ікони», у 2013 – каталог-альбом «Музей волинської ікони», доповнений і перевиданий у 2016 році.

  

В останні роки, разом з оглядовими та тематичними екскурсіями, запроваджені інтерактивні екскурсії-квести для різних категорій відвідувачів. У музеї проводяться тематичні вечори, презентації, зустрічі з іконописцями, концерти камерної музики та духовного співу. Традиційними стали «Різдвяні зустрічі» за участю світських та церковних хорових колективів Волині.

Музей співпрацює з Українською Православною Церквою Київського Патріархату, Українською Православною Церквою, Українською Греко-Католицькою церквою у справі дослідження, збереження та популяризації пам’яток сакрального мистецтва Волині. Це втілюється у передачі до музею давніх ікон, які не використовуються в культовій практиці, у допомозі церковним громадам у реставрації творів іконопису, проведенні спільних виставок, конференцій, концертів церковних хорів, екскурсій та тематичних вечорів для учнів недільних шкіл.

Музей мав честь приймати президентів України, послів інших держав, відомих духовних, політичних та державних діячів. За останні п’ять років його відвідали понад сто тисяч волинян, гостей з України та з-за кордону.

Колектив музею нагороджений «Грамотою за старанні труди на славу Святої Церкви» Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УПЦ Володимира, «Грамотою Благословенною» Митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП Михаїла, грамотами і подяками Волинської обласної ради, Волинської обласної адміністрації, департаменту культури Луцької міської ради та ін. Робота музею відзначена призовими місцями в обласних рейтингових акціях «Музейна подія року». Музей – лауреат премії Волинського обласного благодійного фонду «Рідна Волинь» імені Бориса Клімчука. Завідувач Музею волинської ікони Єлісєєва Т. М. є заслуженим працівником культури України, нагороджена орденом преподобного Нестора Літописця ІІ ступеня УПЦ.

Тетяна Єлісєєва

_________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2018 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Запоріжжя : Мєга-Мікс, 2017. – С. 182–184.

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 498 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]