Головна » 2020 » June » 18 » Зі збірки Торчинського музею: бомбомет зразка 1915
12:21
Зі збірки Торчинського музею: бомбомет зразка 1915
Зі збірки Торчинського музею: бомбомет зразка 1915

У колекції Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового є 9-сантиметровий бомбомет (міномет) Г-Р зразка 1915 року.

Він представляв собою копію трофейного німецького 9-сантиметрового легкого міномета. Був наймасовішим бомбометом в імперській російській армії в роки Першої світової війни. У 1915–1917 роках їх виготовили понад 12500 одиниць.

Основа бомбомета – сталева гладка труба довжиною 62 сантиметри. Верстат складався з передніх і задніх залізних ніг, з'єднаних між собою. А вони стояли на дерев’яній платформі.

При переході в похідне положення, коли війська міняли розташування, міномет знімався з дерев’яної платформи і встановлювався на залізні колеса, а платформа перевозилася окремо.

Вага системи в бойовому положенні – понад 70 кг. Міна була довжиною 15 сантиметрів і вагою 3,3 кг. Заряджалась вона спереду (з боку дульного зрізу). Дальність пострілу сягала 425 метрів.

Цей міномет, швидше всього, використовувався під час боїв на Луцьких землях і поблизу Торчина в серпні 1915 року або під час Брусиловського прориву у травні-червні 1916 року.

У 2014 році бомбомет з фондів Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового експонувався в Національному військово-історичному музеї України у м. Києві на виставці «Війна та мир Гетьмана Скоропадського», присвяченій 100-річчю початку Першої світової війни.

Бомбомет з Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового на виставці у Національному військово-історичному музеї України, 2014 р.

Джерело: Торчин: історичний музей

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 314 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]