Головна » 2018 » July » 25 » «Живописний Афон» у Володимир-Волинському музеї
16:38
«Живописний Афон» у Володимир-Волинському музеї
«Живописний Афон» у Володимир-Волинському музеї

20 липня 2018 року у Володимир-Волинському історичному музеї відбулося відкриття виставки робіт Василя Красьохи «Живописний Афон». Завдяки 45 полотнам художника Свята гора стала ближчою для усіх жителів та гостей міста.

Василь Красьоха – наш земляк, народився 12 березня 1954 році в селі Хряськ Маневицького району. З ранніх років відчував потяг до прекрасного, естетично оцінюючи природу рідно краю. З дитинства захопився живописом, а першою людиною, що вплинула на усе подальше життя майбутнього художника, став вчитель креслення і малювання – Степан Антонович Крижанівський, який прибув у село 1964 р. і став першим наставником В.Красьохи.

Впродовж 1965–1972 років Василь Андрійович навчався у республіканській художній школі у Києві, у 1972 – 1978 роках – у Київському художньому інституті на факультеті живопису. Василь Красьоха – заслужений художник України, член Національної Спілки художників України. Роботи митця зберігаюся у різних куточках України та за кордоном.

Привітати видатного художника з відкриттям виставки, ближче з ним познайомитися та висловити своє захоплення прийшли місцеві поціновувачі прекрасного: працівники культури, освітніх закладів, місцеві художники та майстри, а також духовенство кількох церков міста.

З вітальним словом до автора картин звернулися: Отель Тарасій Панасевич з Успенського собору, Отець Йосип з Храму Святого Йосафата Кунцевича, началькик відділу культури і туризму Роман Віслобоков, викладач педагогічного коледжу, мисткиня Леся Мартинюк, художник Юрій Донських. На завершення привітав художника та подарував фотоальбом літоргафій Антоніо Чорпіти «Володимирщина» директор історичного музею Володимир Стемковський, а хористи архієрейського хору Собору Різдва Христового у складі регента Людмили Чайки, а також Лариси Лучинець, Ірини Владарчук та Ігоря Мартинюка виконали кілька пісень на духовну тематику.

Свята гора Афон - це унікальне місце на планеті, маленький клаптик землі, де здавна жили ченці, де відсутня мирська метушня, де усе матеріальне втрачає свою ціну й саме завдяки цьому людина може досягнути душевного миру з самим собою та духовного єднання з Богом.

Афон – це місце, оповите безліччю таємниць та легенд. Жінкам туди немає доступу, а чоловікам потрібен дозвіл. Живописні краєвиди роблять цей райський куточок таким омріяним для багатьох людей, що прагнуть туди потрапити.

Згідно лeгeнди кoлиcь нa гoрi Афoн жили бoги, дo тoгo, як пeрeбрaлиcя нa гoру Олiмп. У битвi титaнiв Афoн мeтнув в Пoceйдoнa вeличeзну cкeлю i нa тoму мicцi, дe вoнa впaлa, утвoривcя пiвocтрiв Хaлкiдiки. Вiд ньoгo нa вci бoки вiдxoдять “пaльцi”, тут i був пoxoвaний Пoceйдoн.

Дo XI cтoлiття нa пiвocтрoвi зaвдoвжки в ciмдecят кiлoмeтрiв i ширинoю в двaнaдцять кiлoмeтрiв булo пoбудoвaнo близькo cтa вiciмдecяти мoнacтирiв. Нинi нa пiвocтрoвi зaбoрoнeнo будувaти oбитeлi, зaрaз тaм двaдцять великих мoнacтирiв. Гoрa Афoн – цe aвтoнoмнa чeрнeчa рecпублiкa у cклaдi дeржaви Грeцiї. Свящeнний Кинoт упрaвляє чeрнeчoю рecпублiкoю.

Нa Святу гoру Афoн в пaлoмництвo мoжуть вирушaти тiльки чoлoвiки. Ця трaдицiя йдe з ceрeдини V cтoлiття. Для вiдвiдувaння Святoї гoри потрібно пригoтувати себе до життя зa дуxoвними зaкoнaми - в рoбoтi та мoлитвax. Нeвeликa гoрa Афон, aлe вeликe її знaчeння. У цьoму cвятoму мicцi здiйcнюєтьcя нaйгoлoвнiшe в дoляx уcьoгo людcтвa - мoлитви прo уcix нac.

У Володимир-Волинському історичному музеї виставка «Живописний Афон» експонуватиметься до 3 серпня, тож поспішайте відвідати!

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 575 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]