Головна » 2020 » September » 3 » Закладам вищої освіти дозволили створювати музеї
10:16
Закладам вищої освіти дозволили створювати музеї
Закладам вищої освіти дозволили створювати музеї

2 вересня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення діяльності музеїв закладів вищої освіти». За це рішення проголосувало 326 народних депутатів.

Закон визначає статус музеїв вищих навчальних закладів, захищає права їх працівників та створює умови для належного захисту музейних колекцій і розвитку музейної справи, а також уніфікує термінологію у Законах України «Про вищу освіту» та «Про музеї та музейну справу».

Так, згідно із Законом, сотні музеїв у закладах вищої освіти тепер отримали шанс стати легальним структурним підрозділом, мати своє приміщення і закріплене фінансування. Тепер не потрібно буде маскувати під «лабораторії» кафедр абощо музеї, які були створені ще у ХІХ столітті і нараховують десятки тисяч одиниць зберігання.

До переліку основних посад науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти додано посади «директор музею» та «науковий працівник музею», тоді коли до цього часу всі працівники музеїв, які називалися "центрами" і "секторами" були "лаборантами" і "техніками", інколи навіть "сторожами". Тобто закон повернув право на професію сотням музейних фахівців, які самовіддано збирали, зберігали, вивчали колекції музеїв ЗВО. Тепер нарешті вони можуть бути офіційно призначені на посади директорів та наукових працівників музеїв, адже ці посади будуть додані до закріпленого у законодавстві переліку посад науково-педагогічних кадрів з відповідним набором прав.

З прийняттям закону навчальні заклади отримали можливість планувати розвиток своїх музеїв, перетворювати їх на візитні картки і успішний публічний простір, як це відбувається скрізь у світі.

Застарілий термін «вищий навчальний заклад» замінено на термін «заклад вищої освіти».

Також надано право особам, які навчаються у закладах вищої освіти, на безоплатне користування музеєм цього закладу.

Ознайомитися з текстом Закону України №2588 можна тут.

Джерело: PROSTIR.MUSEUM

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 281 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]