Головна » 2020 » April » 2 » З музейних скарбів Волині: натрунний портрет Альбрехта Станіслава Радзивілла
12:03
З музейних скарбів Волині: натрунний портрет Альбрехта Станіслава Радзивілла
З музейних скарбів Волині: натрунний портрет Альбрехта Станіслава Радзивілла

Як поповнюються музейні колекції? Більшість музеїв отримують цінні речі в дар або закуповують їх. Однак один з найбільш цікавих видів набуття музейних предметів – це організація наукових експедицій, зокрема археологічних, етнографічних, історичних.

У 2016 році Волинським краєзнавчим музеєм було проведено археологічні дослідження в криптах костелу святої Трійці в Олиці. Зараз костел активно реставрують, однак протягом радянського часу там розміщувались стайні для коней і продуктові склади. В 90-х роках ХХ ст. підвали приміщення стали об’єктом зацікавлення «чорних археологів», які шукали «князівське золото», адже костел був родовою усипальницею магнатів Радзивіллів. Більшість крипт станом на 2016 рік були перекопані, в них хаотично лежали людські кістки змішані з уламками будівельних матеріалів та інших сучасних відходів. Щоб окультурити підземелля, науковці розчистили верхній шар сміття, відбираючи все цінне. В одній із крипт було виявлено унікальний предмет – срібний натрунний портрет чоловіка, який був акуратно покладений поміж цеглою та присипаний землею. Подальші наукові дослідження показали, що зображувана особа – Альбрехт Станіслав Радзивілл, Великий канцлер литовський, який жив у XVII столітті.

Сам портрет, який згідно поховальної традиції мав розміщуватись на труні, був виготовлений посмертно на основі відомої картини 1640 року.

Артефакт представляє собою срібний лист з отворами для кріплення та рельєфним декором по контуру. По центру вибито профіль Альбрехта Станіслава Радзивілла зі звичними для тогочасної Європи зачіскою, борідкою та вусами, одягнутий він у західноєвропейський костюм з матерчатими ґудзиками у вигляді шишок. Над головою зображуваного два ангели, які тримають князівську корону. Вага артефакту становить понад один кілограм.

Автентичність портрету на даний момент визнана як в Україні, так і за кордоном, а сам артефакт вже розміщувався на виставках в Луцьку та Вільнюсі.

Таким чином музей отримав безцінний скарб, який міг стати об’єктом наживи грабіжників і поповнити одну з приватних колекцій.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 278 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]