Головна » 2020 » June » 11 » З колекції Ковельського музею: пломба Варшавського поштово-телеграфного відділення
11:16
З колекції Ковельського музею: пломба Варшавського поштово-телеграфного відділення
З колекції Ковельського музею: пломба Варшавського поштово-телеграфного відділення

Ми продовжуємо знайомити вас з цікавими артефактами з фондів Ковельського історичного музею. На своїй сторінці ми вже публікували інформацію про експонати філобутоністичного типу, серед яких були представлені мундирні ґудзики чиновника Головного управління пошти і телеграфу Міністерства внутрішніх справ Російської імперії.

Сьогодні предмет сфрагістики – пломба Варшавського поштово-телеграфного відділення кінця XIX – початку XX століття. Слово пломба виникло від латинського „plumbum” (свинець) по назві найбільш популярного матеріалу для виготовлення.

Вилита із свинцю, круглої форми, гладким гуртом, з частково обламаними краями. З обох боків має відтиски пломбіратора. В центрі пломби на випуклому крузі цифра „3” (очевидно номер поштового відділення). Навколо – круговий текст „ПОШТОВАЯ КОНТ : 3 ЭКС”. По периметру пломби випуклий бортик, частково деформований та місцями відламаний.

На зворотному боці пломби в центрі вдавлений круг, на якому рельєфне зображення емблеми поштово-телеграфного відомства Російської імперії : дві перехрещені блискавки, під якими перехрещені сигнальні ріжки, оскільки у 1884 році відбулось злиття двох відомств – Поштового (сигнальні ріжки ) і Телеграфного ( блискавки – символ електричної напруги та двостороннього зв’язку телеграфістів). Навколо вдавленого круга рельєфний напис „ВАРШАВА” і зображена маленька зірочка між першою і останньою буквою напису. Навколо тексту випуклий бортик, що частково пошкоджений, очевидно на місці кріплення пломби.

Пломба використовувалась як знак гарантії безпеки відправленої посилки та ідентифікувала місце відправлення. Мала одноразове використання. Виготовлялась таким чином, що зняття пломби неодмінно призводило до залишення яскраво видимих слідів на її матеріалі.

Пломба знайдена на Волині, у музей передав луцький краєзнавець Володимир Потрапелюк.

Джерело: Ковельський історичний музей

Категорія: Ковельський історичний музей | Переглядів: 298 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]