Головна » 2018 » July » 11 » Володимир-Волинський музей отримав щорічник з 1932 року
11:55
Володимир-Волинський музей отримав щорічник з 1932 року
Володимир-Волинський музей отримав щорічник з 1932 року

Букіністичне видання 1932 року придбав для Володимир-Волинського історичного музею імені О.М.Дверницького депутат міської ради Андрій Петрович Принда. Унікальний журнал – бюлетень «Третій пам’ятний щорічник шостого курсу школи підхорунжих резервістів артилерії у Володимирі», виданий польською мовою у 1931-1932 роках.

На знімку: Щорічник військовий. 1932 рік

На сторінках цього раритетного щорічника розповідається про діяльність військової школи для молодших офіцерів – артилеристів у Володимирі-Волинському в передвоєнні роки. Військова – школа знаходилася у ті роки на теперішній території ракетного полку (Мідянка) та частково деякий час, дислокувалася на території бувшої танкової частини. Старі цегляні казарми, приміщення штабу, залишки широкого плацу для шикувань, стадіон – манеж для вигулу коней,бруковані каменем під’їдні дороги на території вказаних частин будувалися у двадцятих роках минулого століття.

На знімку: Депутат міської ради Андрій Принда з подарованим музею раритетним виданням

Зокрема популярно описується побут офіцерів-резервістів, військові виправи, цікаво змальовується відпочинок та харчування артилеристів-резервістів. Окремий розділ присвячений керівництву школи, офіцерам перших випусків. Видання ілюстроване чорно-білими світлинами та малюнками з життя школи, а також карикатурами. На обкладинці видання логотип володимирської військової школи. У свій час видання мало велику популярність і розповсюджувалося серед військовослужбовців польської армії. Після того як у 1939 році на Західну Україну ввійшла Червона Армія видання слугувало своєрідним, «довідником» для енкаведистів і відповідно конфісковувалося та вилучалося з бібліотек та книгозбірень. В наші дні серія щорічників за ті роки є надзвичайно раритетною і тому її можна придбати тільки на спеціалізованих антикварних аукціонах. Історичний музей дуже вдячний Андрію Принді за такий цінний подарунок.

Джерело: Володимир-Волинський історичний музей імені О.М.Дверницького

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 498 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]