Головна » 2020 » April » 15 » Волинські писанки. Колекція Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)
21:06
Волинські писанки. Колекція Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)
Волинські писанки. Колекція Волинського краєзнавчого музею (ФОТО, ВІДЕО)

Однією з найбільших етнографічних збірок Волинського краєзнавчого музею є писанки, яких нараховується понад 3 тис. одиниць зберігання основного фонду. Це та колекція, яка досить часто експонується у виставкових залах і завжди привертає увагу відвідувачів різного віку і різних зацікавлень.

Колекція писанок була започаткована науковими працівниками Волинського музею (нині – Волинський краєзнавчий музей) у 20–30-их рр. ХХ ст. Після Другої світової війни жодної писанки з тієї колекції не зберіглося.

Нові надходження почали з’являтися лише наприкінці 60-их – у 70-их рр. ХХ століття, завдяки ініціативі головного хранителя фондів та окремих наукових співробітників музею. Впродовж 1970–1980 рр. було передано до фондів близько 300 писанок з приватних колекцій жителів області: В’ячеслава Ковальського з м. Володимир-Волинського (60 одиниць), Марії Бортнік з с. Колодяжне Ковельського р-ну (більше 40 одиниць), Н. Бичковської (16 одиниць), Раїси Іванюк (22 одиниці), О. Царук (15 одиниць) з Луцька та інших.

У наступне десятиліття до музею надійшли писанки майстрів з Луцького, Локачинського, Ковельського, Іваничівського, Ківерцівського, Горохівського районів. За цей час колекція поповнилась роботами І. Дубини, М. Саковського, Лідії Атлас, В. Нагурняк, Антоніни Шури, Катерини Злотко, А. Пастушак, А. Прокопчук, Володимира Наумчика.

Для волинських писанок характерні нескладні орнаменти: завитки, вітрячки, ялиночки («сосонка»), восьмикутні зірки (розети), грабельки, дубове листя та геометричні фігури. Зображували їх найчастіше у двох бокових полях або розташовували у місцях перетину вертикальної та горизонтальної ліній. Візерунки, зазвичай, наносилися на білу шкаралупу яйця, а тло фарбувалося вишневою, червоною, вохристою, синьою, зеленою барвами. Для цього волинські майстри готували відвари з цибулиння, кори дуба, шишок вільхи, чорниць, молодих стебел жита і буряковий сік. Природні барвники використали для створення великодніх яєць Володимир Хижинський, Наталія Павлюк, Ірина Надюкова, Ірина Міхалєвіч, Оксана Білик та ін.

Найбільше у колекції писанок, виконаних на шкаралупах курячих яєць, зрідка, качиних та гусячих. Останніми роками набув поширення восковий розпис перепелиних, страусиних яєць хімічними барвниками різних кольорів та відтінків.

Окрім традиційних писанок та дряпанок, у фондах зберігаються великодні яйця, виконані іншими техніками, зокрема, шкрябанки (Н. Бичковська, Оксана Булік, Клавдія Врублевська, Роман Мазурок, Ольга Мучак), крашанки з відбитками листочків рослин (Марія Гуліковська, Т. Іванюк); крапанки (Раїса Шпига, Світлана Шуляк); великодні яйця, розписані кольоровим воском (Віра Каспрук); аплікація соломкою (Тарас Мацюк-Заставський), інкрустація бісером (Ніна Денисюк); мальованки (Наталія Дем’янчук, Ірина Росоловська); витравлені (Оксана Білик, Тетяна Лупій, Роман Петрук, Марія Булюк, Руслана Войтович, Станіслав Волощенко, Анна Мельник, Анна Олексюк та інші).

Дряпанки. Оксана Булік. Луцьк

Писанки. Володимир Хижинський. Луцьк

Писанки. Володимир Хижинський. Луцьк

Писанки. Віра Конська. Луцьк

Писанки. Людмила Манько. Луцьк

Писанка. Володимир Хижинський. Луцьк

Писанки. Олена Романюк. Луцьк

Писанки. Тетяна Пасієвич. Володимир-Волинський

Писанка. Людмила Манько. Луцьк

Писанки. Оксана Білик. Володимир-Волинський

Писанки. Наталя Павлюк. Комарове, Маневицького району

Писанки. Наталя Павлюк. Комарове, Маневицького району

Писанки. Галина Романюк. Борове, Любомльського району

 

Писанки. Віра Конська. Луцьк

Писанки. Віра Конська. Луцьк

Писанка. Роман Петрук. Луцьк

Писанки перепелині. Оксана Білик. Володимир-Волинський

У колекції зберігаються писанки, відтворені за зразками, зібраними Оленою Пчілкою. Їх автори – Тетяна Шуміцька з м. Нововолинськ та Катерина Кримковська з м. Луцьк. У волинській традиційній манері виконані писанки майстрів: Тетяни Тищенко, Віктора Лучинця, Ніни Матвіюк, Світлани Чернової та інших.

Писанки. Світлана Чернова. Столинські Смоляри, Любомльського району

З 1993 року у Волинському краєзнавчому музеї проводиться обласний конкурс писанкарства «Волинська писанка третього тисячоліття», який є одним із шляхів поповнення фондової колекції писанок. Його метою є розвиток писанкарства у краї, дослідження великодньої звичаєвості та обрядовості, обмін досвідом між учасниками конкурсу, заохочення професійного й творчого їх зростання, популяризація творчості писанкарів Волині.

Участь у конкурсі беруть учні та студенти, вчителі та викладачі, майстри-писанкарі та аматори, які тільки опановують технології виготовлення великодньої писанки, люди різного віку та сфери діяльності. Почесною нагородою конкурсу є диплом імені Модеста Левицького, що вручається писанкарю-популяризатору, який не лише створює писанки, а й навчає цьому виду народного мистецтва інших.

За умовами конкурсу роботи переможців передаються на постійне зберігання у фонди Волинського краєзнавчого музею та експонуються на виставках.

Музейна колекція писанок поповнюється також у результаті експедицій та дарунків жителів Волинської області. Найбільше робіт надійшло з Володимир-Волинського, Іваничівського, Ковельського, Любомльського, Ківерцівського, Луцького, Шацького, Рожищенського, Локачинського районів.

Інші регіони України в музей ній колекції представлені роботами Ольги Варцабюк з с. Космач та Ганни Мотрук з с. Хімчин Івано-Франківської області, Олександра Опарія з с. Перехрестівка Роменського р-ну Сумської області, Олесі Токарської з Київщини та Олени Никорак з м. Львова та ін.

У 2014 році вийшло з друку, підготовлене науковцями відділу етнографії та народних промислів Волині музею, було видання «Писанки другої половини ХХ – початку ХХІ століть. Збірка Волинського краєзнавчого музею : каталог / вступ. ст. О. М. Моренчук; упоряд. : Л. А. Мірошниченко-Гусак, О. М. Моренчук, Т. О. Хомова. – Луцьк : Терези, 2014. – 80 с. : іл. – (Колекції Волинського краєзнавчого музею, вип. 11)».

Відео Tetiana Konoval Pysanky UA:

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1038 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]